Ряпата е коренен зеленчук, известен със своя леко горчив и пикантен вкус, в зависимост от сорта. Както грудката, така и листата ѝ могат да се консумират, но в листа съдържа по-висока концентрация на съединения и хранителни вещества, отколкото в коренната част. Известният римски философ Плиний Стари, смятал ряпата за една от най-важните храни на своето време.
Намалява риска от развитието на рак
Ряпата е от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Съдържа високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти, за които се смята, че намаляват риска от развитието на рак. Изследванията показват, че растителните съединения, като глюкозинолатите (които ряпата съдържа), помагат на черния дроб да образуват токсини, които да се борят с ефектите на канцерогените и дори да възпрепятстват растежа на тумори.
Полезна е за сърцето
Ряпата има противовъзпалителни свойства, които се считат за ключови за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания. Също така могат да помогнат на организма да понижи холестерола. Зеленчукът е богат и на витамин В9, който е от съществено значение за здравето и функцията на сърцето.
Малко калории и много фибри
С едва 51 калории на чаша, ряпата осигурява почти 5 грама фибри - значително количество, като се има предвид, че жените се нуждаят от 25 грама всеки ден, а мъжете се от 38 грама дневно. Фибрите могат да ви помогнат за подобряване функцията на храносмилателния тракт и намаляват риска от запек. Ако спазвате диета, добавете към менюто си и ряпа.
За добро зрение
Ряпата е чудесен източник на витамин С, като една порция осигурява около половината от препоръчителната дневна стойност на хранителните вещества. Адекватната консумация на антиоксиданта има огромни ползи за здравето, включително това на очите.
Той помага за намаляване риска от дегенерация на макулата и предлага по-добра защита от увреждане в резултат на ултравиолетова светлина.
Подобрява състоянието на кожата
Както отбелязахме, зеленчукът е добър източник на естествени антиоксиданти, които са толкова важни за здравето ни. Витамини С и А, както и бета-каротинът, манганът, могат да намалят вредното въздействие на свободните радикали и да подобрят значително вида и здравето на кожата ни.
www.az-jenata.bg

Незаконни сметища се появяват на различни места в страната
Изпробват в орбита авариен скафандър за бъдещи кораби
Нова невробиологична теория не успява да обясни преживяванията близо до смъртта
Какво убива животните в океана
Откриха следи от живот на Земята, по-стари от 3,3 млрд. години
Дефицит на две вещества може да доведе до развитието на зрително увреждане
Спортът по телевизията днес, 19 ноември
Шефът на щангите каза дали Карлос Насар отива в Бахрейн
Този мач не означава нищо, а просто е една победа
Бат Венци избухна: Долу ръцете от Гонзо!
10 постни рецепти за Деня на семейството
Нумерологична прогноза за 2026 година
Шоколадов тарт без печене и без захар
Beverly Hills Polo Club: Спортен шик за есента
Ендорфините ни помагат да се справим с болката и стреса
Карфиолът предпазва от рак и помага при отслабване
Балканска нефропатия – ендемично заболяване водещо до бъбречна недостатъчност
Масло от шипка и ползите му за здравето
Разпродажбите на технологичните акции доведоха до най-дългия спад на Уолстрийт от август
Незаконни сметища се появяват на различни места в страната
Защо продажбата на F-35 на Саудитска Арабия е толкова противоречив въпрос?
Първото AMG, напълно независимо от Mercedes, няма да има ДВГ
7 червени флага, че връзката ви е токсична
4 зодии, които винаги озаряват стаята с присъствието си
Коментари