IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Енерго
15:00 | 18 октомври 2023
Обновен: 03:17 | 27 април 2024

Енергото вложи 1,15 млн. лева в птицезащитни устройства за 4 г.

От края на 2022 г. дружеството участва съвместно с БДЗП в проект, финансиран по програма LIFE на ЕС за опазване на защитени видове птици

По материала работи: Слав Велев
Енергото вложи 1,15 млн. лева в птицезащитни устройства за 4 г.

Близо 21 300 устройства за защита на птиците от различен тип са монтирани от ЕРП Север от началото на 2020 г. досега по мрежата в Североизточна България. Стойността на инвестираните от електроразпределителното дружество средства за предпазните устройства е 1,15 милиона лева. Сред основните приоритети в работата на ЕРП Север, наравно с качеството на предоставяната услуга, е безопасността за здравето на хората, живеещи в близост до електропроводните линии, служителите на компанията, птиците и животните, обитаващи електроснабдените райони. Инспекторите по безопасност в енергийното дружество са в постоянен контакт с РИОСВ и кметствата по места за координиране на дейностите за защита на птиците, които предпочитат електроразпределителните съоръжения за престой и гнездене.

От края на 2022 г. ЕРП Север в сътрудничество с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира участието си в проект по програма LIFE на Европейския съюз. Инициативата, озаглавена „Безопасно небе за птиците в Североизточна България“, е с основна цел предотвратяване на смъртността сред птиците, причинена от токов удар и сблъсък с въздушни електропроводи. Проектът е насочен към 16 целеви вида птици, основно застрашени от изчезване и включени в различни списъци за опазването им. Обществената поръчка за доставка на птицезащитни устройства, обявена от ЕРП Север за целите на проекта, вече е в ход и след получаване на материалите ще започнат същинските дейности по обезопасяване на мрежата.

Участието на ЕРП Север в проекта е в унисон с провежданата до момента политика на компанията за опазване на живота и здравето на птиците в обслужваната територия. Проектът ще продължи 5 години и предвижда влагането на 3,3 млн за обезопасяване на 10 000 електрически стълбове по мрежата в Североизточна България, както и за маркиране на въздушни електропроводи с 5 000 светлоотразителни маркери (т.нар. дивертори). За целта са подбрани 28 специално защитени зони от мрежата Натура 2000 в Североизточна България и в ключови коридори между тях.

Коментари

Новини Варна