IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Пътна обстановка
16:40 | 3 юни 2022
Обновен: 17:50 | 22 април 2024

Закъснение в строителството на АМ „Хемус“ няма да има

Започва работа и по скоростния път Видин-Ботевград

По материала работи: Слав Велев
Закъснение в строителството на АМ „Хемус“ няма да има

От днес фирмите, които строят автомагистрала „Хемус“ и скоростния път Видин-Ботевград, възстановяват ускорения темп на работа. Закъснение по работата по двата стратегически инфраструктурни обекта няма да има. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Гроздан Караджов, цитиран от БГНЕС.

До месец ще бъде разплетен казусът с инхаус възлагането по двата обекта, като решението ще бъде внесено в Народното събрание в открита и ясна процедура, обясни министърът. Очакванията са след актуализацията на бюджета да бъде разплатено дължимото към пътностроителните фирми. Към днешна дата сумата е около 120 млн. лв. за АМ „Хемус“ и за пътя Видин-Ботевград.

Регионалният министър съобщи още, че в Народното събрание са внесени промени в Закона за обществените поръчки. С тях се дава възможност на Министерски съвет чрез свое постановление да направи промени в Правилника за прилагане на ЗОП. С тази промяна ще бъде приета Методика за индексация на договорите в строителството. Методиката е обсъдена с Камарата на строителите и със сдружението на общините. Тя предвижда конкретен темп на индексиране за всеки от 6-те отделни видове строителство. То ще бъде приложено със задна дата, за се компенсира инфлацията. Продължават разговорите за размера на тавана, който може да се индексира. Предложението на регионалното ведомство е таванът да е 15%, а на НСОРБ и КСБ - 30%. Предстоят разговори между първо и второ четене на закона. Очаква се изменението в ЗОП да влезе в сила в спешен порядък. Веднага след това ще бъде прието и правителственото постановление. 

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Пуснете магидтралата на търг. Направете я платена.Вална се нуждае от магистрала към Букурещ и завършването на А1 Тракия.Голямо крадене голямо нещо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна