IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Пътна обстановка
13:15 | 12 юни 2022
Обновен: 13:55 | 26 април 2024

Внимание! Аквапланинг предизвика автокаскада на АМ "Тракия"

Катастрофата е станала тази сутрин

По материала работи: Слав Велев
Внимание! Аквапланинг предизвика автокаскада на АМ "Тракия"

Снимка: Иван Иванов / Фейсбук

Опасен аквапланинг предизвика автокаскада на АМ "Тракия. Катастрофа е станала тази сутрин на АМ „Тракия“, а това става ясно от публикации във Фейсбук. В произшествието са участвали най-малко два автомобила, като единият се е забил в мантинелата. Вероятно участниците в катастрофата са загубили управление вследствие на мократа настилка на пътя.

„45 км посока София. Много аквапланинг. Бъдете внимателни. Това е втори случай в този район“, сигнализират в социалната мрежа.

Не се съобщават за пострадали лица. На място е екип на полицията.

Какво трябва да знаем за аквапланинга?

Аквапланинг е възникването на хидродинамичен клин в основата на контакта на гумата на автомобила. Това създава напълно или частично загуба сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, отделящ гумата на автомобила от пътната повърхност. При това транспортното средство става неуправляемо. Най-честата причина е когато колелото не успява да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътната настилка. Колкото по-голям е водния слой и по-малка дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг.

Изпитанията при условията на полигон показват, че критичната скорост за появата на аквапланинг е 70—100 км/ч. В реални условия критичната скорост зависи от много фактории. Ефектът може да възникне и при 40 км/ч при благоприятни фактори. По-широките гуми по-лесно попадат в аквапланинг от по-тесните, но разбира се има значение вида на протектора.

Коментари

Новини Варна