IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Пътна обстановка
09:15 | 18 март 2024
Обновен: 22:12 | 27 април 2024

Рибари и хотелиери затварят протестно улици във Варна днес

Недоволството им е насочено срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства и липсата на лодкостоянки по Северното Черноморие

По материала работи: Слав Велев
Рибари и хотелиери затварят протестно улици във Варна днес

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Рибари и хотелиери затварят протестно бул. “Княз Борис I” във Варна днес. Протестът е срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства, както и заради липсата на лодкостоянки по Северното Черноморие.

Около 09:30 часа днес, 18 март, ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта и хотел "Рослин Димят", съобщават организаторите на акцията.

Причината е планирано автошествие, чиито сборен пункт ще е в района.

Протестът ще продължи около 3 часа. Автошествието ще се насочи към Община Варна, а след това колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

Пряка причина за недоволството става организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса във Варна по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море. Очакваше се това събитие да бъде проведено в понеделник в хотелски комплекс до ДКС.

“С тези действие на т.нар. Център за изследване на демокрацията се цели продължаване на лобисткото прокарване на Законопроекта. Ще покажем за пореден път, че българската морска общност и живеещите по Черноморието настояват за незабавното оттегляне на този законопроект”, заяви Емил Милев, председател на Риболовно сдружение “Черноморски изгрев”.

Протестът е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения протестират и срещу "злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители".

Коментари

Новини Варна