IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:21 | 4 май 2017
Обновен: 17:44 | 30 април 2024

Откриват третия скулптурен пленер в курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Културното събитие ще предложи и програма от изложби, лендарт, детски празник и конкурс за рисунка на асфалт, както и творчески работилници за деца в неравностойно положение

По материала работи: Пламен Янков
Откриват третия скулптурен пленер в курорта „Св. Св. Константин и Елена“

През май изкуството, природата и морето отново си дават среща в курорта Св. Св. „Константин и Елена. Най-старият български черноморски комплекс ще посрещне в своето ателие под небето участниците в III пленер по скулптура „Докосване до природата“. От днес до 21 май петима български автори ще ваят скулптури в камък, като предизвикателството към тях е да претворят морското дъно – една все още неизследвана територия, вдъхновяваща с форми създадени от най-изкустния ваятел – морето. Подводната флора, следваща посоката на водните течения, е вдъхновение за Снежана Симеонова в творбата „Природно“. Кристиян Жейнов ще извае в камък един необичаен морски обитател – турбеларията, чийто вълнообразни съкращения изумяват с ефирните си движения и приемат причудливи абстрактни форми. Хармоничният танц на морската флора и фауна ще видим в абстрактната скулптурата на Кирил Георгиев, която напомня за спиралата на живота и неговите „Метаморфози“. Иван Стоянов поставя в проекта си темата за вярата и спасението, вдъхновен от старозаветната легенда за Мойсей, който с жезъла си разцепил морето на две и проправил сух път по дъното за израилския народ. Николай Йотов ще стилизира в подводно „Камъче“ сърцето като една от най-любимите и красиви форми, които извайват вълните. 

 

Завършените творби ще видим в обща изложба на 21 май, а дотогава гостите на Варна и курорта ще могат да проследят етапите, през които камъкът се превръща в изкуството – атракция, която през последните години е запазена марка за курорта и привлича огромното любопитство на туристите.   

 

Пленерът ще предложи и програма от изложби, лендарт, детски празник и конкурс за рисунка на асфалт, както и творчески работилници за деца в неравностойно положение. 

 

Културното събитието се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“, „Скални материали“ АД - гр. Русе – фирмата осигурила камъкът за работа на скулпторите, „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД и „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД. 

 

Част от съпътстващата програма на пленера е изложбата на художничката Велина Гребенска, която ще бъде открита на 5 май в галерия „Графит“. Експозицията може да бъде разгледана до 16 май. Велина Гребенска е родена в Габрово, а това е четвъртата й самостоятелна изложба. „В изложбата представям работи в реалистичен стил – натюрморти, малки пъстри откъси – бих ги нарекла „цветни“ стихове, а също и серия творби, които определям като „хайку“. Това, което ме е вълнувало и вдъхновявало в работата ми е опит да пресъздам чрез акварелната техника елементи от природата – в частност цветята. Най-голямото предизвикателство бе да пренеса върху листа сложността, крехкостта и нежността, които носят цветята в своите разнообразни форми и багри. Това е моят начин да изразя възхищението си пред съвършенството на природата. В картините „хайку“ , както ги наричам, се стремя да създам творби, които да са близки по своята лаконичност и изразителност до този вид лирическа поезия. Стилово те са различни от другите картини, но показват моите последни търсения, изразени чрез акварела. Радвам се, че изложбата се реализира сега - времето, в което природата се събужда и се разгръща в цялото си богатство“, разказва художничката. Велина Гребенска е партньор на фондация Св. Св. Константин и Елена в някои от социалните проекти за деца в неравностойно положение, които са приоритет в работата на фондацията.

 

Черно море

 

Четете още Пристигнаха каменните блокове, които ще се превърнат в скулптури по време на пленера Докосване до природата

Коментари

Новини Варна