IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:12 | 31 октомври 2014
Обновен: 05:50 | 26 март 2024

Финансовият министър: Има оферта за КТБ

Според вложителите Gemcorp, EPIC и Оманският фонд дават 2,3 млрд. лв.

По материала работи: Златина Добрева
Финансовият министър: Има оферта за КТБ

Има внесена оферта за КТБ. Това потвърди в ефира на bTV финансовият министър Румен Порожанов.
Той не даде повече подробности по параметрите на предложението, но според представители на вложителите в КТБ става въпрос за консорциум, в който влизат инвестиционният фонд на руската банка ВТБ – Gemcorp, както и австрийският фонд EPIC и Оманският държавен фонд, които предлагат да отпуснат 2,3 млрд. лева за рекапитализация на КТБ.
„Снощи по електронен път постъпи документ, подписан от трите страни в консорциума, с който в края на миналата седмица и БНБ, и Министерството на финансите имаше разговори“, обясни финансовият министър.
По негови думи предложението ще бъде разгледано днес. Текстовете представляват визията на акционерите за оздравяването на поставената под специален надзор банка. Според финансовия министър обаче освен този план, те трябва да предоставят и ясни гаранции за ресурса, който ще бъде вложен, за да покажат сериозността на своите намерения.
По-рано в ефира на телевизията обаче копие от офертата беше показано от икономиста Вера Ахундова от неправителствената организация „Ние гражданите“, която обединява вложители в КТБ.
„Тяхното предложение е за 50% участие в капитала и 50% участие на държавата“, каза Ахундова.
Сумата от 2,3 млрд. лв. в офертата и предложението за равно участие с държавата бяха потвърдени от пресцентъра на МФ пред Investor.bg. С БНБ щяло да се говори дали да се даде достъп до одиторските доклади, тъй като инвеститорите настоявали за това, допълниха от ведомството.
В ефира на bTV Ахундова допълни, че от консорциума не приемат направените досега обезценки и ще направят свои, а шест месеца след като банката бъде отворена ще бъде направена оценка и ще бъде намален капиталът на банката.
„Ако капиталът от 4,3 млрд. лева падне на 2 млрд. лева - 2,3 млрд. лева ще бъдат върнати пропорционално на акционерите“, обясни Ахундова.
Според нея изплащането на влоговете ще стане от самата банка, а не от Фонда за гарантиране на влоговете.
Акционерите са поискали анулиране на всички цесии с активи на банката, както и прехвърляне на активи на „Бромак“ и на собственика му – Цветан Василев, в КТБ, посочи още тя.
Със своята оферта консорциумът, в който не участва досегашният мажоритарен собственик - „Бромак“, ще получи достъп до активи в размер на 12% от българската икономика, стана ясно още от разговора в студиото.
Икономистът категорично отхвърли съмненията, изказани от бившия зам.-министър Милен Керемедчиев, че Оманският фонд е всъщност офшорна компания, не се знае кой стои зад него и така в страната отново ще навлязат неясни капитали. Ахундова посочи, че участникът в българската сделка действително е регистриран в офшорна зона, но зад него категорично стои Държавният фонд на Оман, който има активи за 13 млрд. долара. Тя допълни още, че EPIC е участвала в преструктуриране на много банки в Европа. „Това са хора с експертиза, средства и опит“, заяви още тя, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна