Петел с ориз
Необходими продукти:
1 средно голям петел
2 моркова
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. ориз
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме петела на порции. Слагаме го в тенджера и го заливаме със студена вода. Слагаме го на котлона, като заври, го разбъркваме и посоляваме.
Оставяме месото да ври, докато се свари леко, но не напълно. Запазваме бульона, в които е врял.
Изчистваме и измиваме ориза, почистваме и нарязваме на ситно морковите. В тавичка слагаме ориза, добавяме морковите и ги заливаме с олиото. На 1 ч.ч ориз слагаме 4 ч.ч. бульон, в който е врял петелът. Добавяме месото, посоляваме на вкус и печем, докато оризът поеме бульона и месото се зачерви.
Ястието поднасяме в чиния, с ориза и до него месото.
Попска яхния
Необходими продукти:
800 г пилешко месо или месо от кокошка
145 мл вино
3 домата
1 1/2 с.л. брашно
3 дафинови листа
540 г дребни лукчета
8 скилидки чесън
4 глави лук
120 г масло
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета и го запържваме леко в част от мазнината, след което го изваждаме.
В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязаният лук, а след това прибавяме брашното и червеният пипер. Връщаме месото, заливаме го с виното и малко топла вода, посоляваме на вкус и го варим заедно с дафиновия лист и черния пипер.
Когато омекне месото, прибавяме предварително задушените в останалата мазнина лукчета, обелените скилидки чесън и настърганите домати.
Варим ястието още няколко минути и го сваляме от огъня.
Питка с паричка
Необходими продукти:
1 кг. брашно
15 г мая
10 г захар
1/2 ч.л. сода
2 г сол
хладка вода
40 мл. растително олио
паричка
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва
Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая.
Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото.
В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката.
Слагаме паричката и я оформяме.
С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката.
Оставяме я да втасва на топло около 40 минути.
Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.
Още по темата: Трапезата за Сурваки

България на две скорости: Огромна пропаст между богатите и бедните региони
Назначението на Спецов в "Лукойл" и дерогацията от Великобритания
Владислав Панев: Бюджетът е трагичен и е голяма тежест за бизнеса и работещите
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Вселената става по-студена и „безжизнена“
Екипажът на „Шънчжоу-20“ се върна на Земята
Меси блести: Аржентина удари Ангола и прибра милионите
Реал Мадрид правилно отсвири Ерлинг Халанд
Гавра с България? Монтела разясни за шестия шамар
Мацката на халф от Реал покори Америка + СНИМКИ
Дневен хороскоп за 15 ноември, събота
Любовен хороскоп за 17 – 23 ноември
Как да балансирате хормоните в 20-те, 30-те, 40-те
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
ЕС работи върху нов пакет санкции срещу Русия
Бъри: амортизацията прикрива истинските печалби на големите технологични компании
Защо педалът за газта на Nissan Skyline GT-R R32 е асиметричен
Крал Чарлз III на 77 – Живот, изпълнен с противоречия, страшна диагноза и трудни семейни отношения
4 зодии, които са непредсказуеми
Коментари