IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:55 | 25 февруари 2015
Обновен: 00:53 | 23 юли 2024

Млади предприемачи дадоха ценни примери от света на иновациите

“Солвей Соди“ организира отворен семинар във Варна в рамките на Академия “Иновация в действие”

По материала работи: Ставри Таргов
Спирос Номикос

Академия “Иновация в действие” проведе отворен семинар на тема “Приложими иновации – знание и примери от България” във Варна. На събитието бяха представени и възможностите за безплатно участие в работилниците по иновации на Академията през март и април. Kандидатстването по проекта е активно до 10 март на уебадрес www.innovationinaction.eu.
Участници в отворения семинар във Варна бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди“ и Мениджър на годината за 2014-а , Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”, Цветелина Тенева, съосновател на The Business Institute, Пламен Борисов, отговорен за иновационния процес и зам. производствен директор на “Солвей Соди“ и филиали, Магдалена Михалева, продуктов дизайнер, автор на проекта “Детска площадка от рециклирани материали” – първа награда в Академия “Иновация в действие 2012-2013“.
„Не е случайно, че именно „Солвей Соди” стартира „Иновация в действие”. Като част от групата „Солвей” иновациите са част от нашето ДНК“, сподели Спирос Номикос. „Компанията води началото си от малък семеен бизнес в Белгия. Създадена е от 20-годишния тогава Ернест Солвей, който изобретява нов метод за промишлено производство на калцинирана сода, без която днес нямаше да имаме стъкло. Ернест Солвей е човек, който с дух и упоритост се опитва отново и отново да се учи от грешките си и да търси начин да направи нещата по-добре. През 1903 г. създава Solvay Business School, инициира световни конференции по физика. Най-известната от тях се провежда през 1927 г., когато 17 от 29-те участници са носители на Нобелова награда. Разбира се, не е нужно да бъдеш Нобелов лауреат, за да си иновативен. Да имаш добри идеи обаче, не е достатъчно. Реализацията на идеите е много важна. Това е сложен процес, който изисква различни ресурси и много добро планиране. Ето защо основната цел на нашия образователен проект е да се научим как новите добри идеи да стават реалност”, разкри Спирос Номикос.
Анелия Димова

„Говорейки за иновации, бих искала да дам пример със соларния самолет, наречен Solar Impulsе. „Солвей” е водещ партньор в този проект и в началото на март т.г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, без да използва капка гориво. Целта на този полет е трупането на знания, основно научни, но и практически, а след това анализирането на резултатите да бъде приложено на практика. По аналогичен начин се надявам, че „Иновация в действие”, давайки допълнителни знания, умения и ценни контакти на участниците в проекта, ще допринесе светът да стане по-добро място за живот”, сподели Анелия Димова.
„Солвей” разполага с много добра програма за развитие на иновациите. Всички хора в компанията имат възможност да предложат иновация, която ще подобри процесите и работата. При постъпване на предложение от служител то се разглежда детайлно и в доразработката му участва екип от експерти, за да бъде успешно внедрен”, разказа Пламен Борисов.
Идеята на лектора Магдалена Михалева за оборудване на детски площадки от рециклирани материали се ражда и развива по време на първото издание на Академията. Нейната реализация се оказва най-голямата иновация - “социално инженерство”: начинът, по който живеещите в един квартал могат да обединят усилия за облагородяване на средата на своите деца. „Вярвайте в мечтите и идеите си, това е начинът да ги реализирате! Академията дава необходимите знания за това как да структурирате всички детайли, свързани с иновативния ви проект. След осъществяването на площадката повечето хора се заеха да я пазят и добавят нещо от себе си, за да подкрепят идеята”, сподели своя опит Магдалена Михалева.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна