IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:29 | 14 ноември 2019
Обновен: 00:20 | 25 февруари 2021

Ученици и студенти създават куполи и мостове от спагети във Варненския свободен университет

По материала работи: Слав Велев
Ученици и студенти създават куполи и мостове от спагети във Варненския свободен университет

 

 

За седма поредна година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е организатор и домакин на Международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“. Екипът на състезанието, с ръководител доц. д-р Милена Кичекова, е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

 

Тази година в атрактивното състезание ще вземат участие ученически и студентски отбори, които ще работят по различни задачи - учениците ще се състезават за най-добър сферичен купол, а студентите ще правят мостове. Материалите, с които ще работят двете групи са спагети и силикон.

 

Участие вече са потвърдили 13 ученически отбора от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Пловдив, Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново и Шумен. Студентските отбори са от специалности "Строителство на сгради и съоръжения" и "Архитектура" на ВСУ „Черноризец Храбър” и от Харковския национален университет по градско стопанство „Бекетов”. Студентските екипи ще се състезават и за номинация на публиката „Най-атрактивен мост“.

 

Авторитетното жури, което ще оценява проектите е в състав:

•             арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна и председател на журито,

•             инж. Светлана Николчева – зам.-председател на Националната камара на инженерите в инвестиционното проектиране,

•             инж. Снежана Милева – председател на КИИП - Регионална колегия Варна,

•             инж. Пенко Стоянов - председател на Камарата на строителите в България – областно представителство Варна,

•             Галин Колев – управител на фирма

•             Елена Косева - изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД,

•             Радка Тодорова – началник отдел „Младежки дейности“ в Община Варна,

•             доц. д-р инж. Дария Михалева – преподавател в катедра "Строителство на сгради и съоръжения".

В рамките на състезанието ще бъдат наградени фотожурналистите, участвали в конкурса за най-атрактивна фотография през миналата година. Вече са селектирани техни снимки, които са включени в благотворителен календар за 2020 г. Средствата от продажбата му ще бъдат предназначени за стипендия за обучение в специалностите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения” на учениците от отбора-победител в състезанието.

 

Международното състезание за креативни умения е създадено по инициатива на  катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на  Архитектурния факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“. Целта му е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от страната, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и сродни университети от Украйна, Македония и др., както и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира тяхната креативност и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

 

Постоянни партньори, подкрепящи проекта с участието си в него и награди, са Община Варна, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и много строителни компании от Варна и региона. Тази година събитието е подкрепено и от „Св. Св. Константин и Елена холдинг“  и представители на бизнеса и др.

Коментари

Новини Варна