IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
11:25 | 15 февруари 2014
Обновен: 10:29 | 27 март 2024

Аптеките не приемат лекарства с изтекъл срок на годност

Аптеките не приемат лекарства с изтекъл срок на годност

По материала работи: Златина Добрева
Аптеките не приемат лекарства с изтекъл срок на годност

Нито една аптека във Варна и областта не приема лекарства с отдавна изтекъл срок на годност. Това съобщи за „Черно море“ Рада Пехливанова, председател на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз. Причините са, че никой не взема от нас старите медикаменти, а и ние няма на кого да ги дадем, добави тя. Изключение правят само наркотичните лекарства – те се приемат от складовете за търговия на едро. На този етап няма ясен регламент къде, на кого и как човек може да върне старите си медикаменти, без да замърсява природата. В момента се водят преговори по проблема, като решение се очаква към края на февруари, каза още Пехливанова.
Десетки килограми лекарства с изтекъл срок на годност се изхвърлят от граждани на бунищата и в канализацията всеки месец. Така почвата и водите се замърсяват с опасни вещества. Някои от отровите, прониквали в зеленчуците чрез подпочвените води, докарват алергии и заболявания. Изостаналите в аптеките лекарствени продукти по принцип се връщат на дистрибуторите, които на свой ред наемат фирма за унищожаване на препаратите.
Преди време се появи идея общините да монтират контейнери за лекарства на определени места и съответно да организират унищожаването им. Тя обаче не влезе в действие. Много фармацевти смятат обаче, че дори и да има осигурени контейнери, половината от българите няма да изхвърлят старите си илачи там.
После излезе предложението гражданите да връщат опасните лекарства с касовата бележка от аптеката, от която са ги купили, но и то не сработи, защото никой не пази касовия бон 10 и повече години.
В България се смята, че всички лекарства с изтекъл срок на годност са вредни за околната среда. В САЩ например не се събират всички медикаменти, защото някои не са опасни за околната среда. Така че в бъдещия регламент може да се направи известно разграничение, смятат специалистите.
В доста европейски държави има контейнери пред аптеките, в които се изхвърлят лекарства, има и съответна организация, която ги събира. Практиката обаче е различна. В някои от държавите аптеките не са ангажирани с тази дейност.
Фармацевтите коментират още, че не се предвиждат  никакви средства за финансиране на дейността по унищожаване на лекарствените продукти, върнати от гражданите, което е форма за бягане на държавата от отговорност по третиране на опасните отпадъци съгласно европейските директиви.
Мнението на фармацевтичното съсловие е гражданите да могат да връщат свободно лекарствата във всяка аптека, без да им се искат никакви документи освен документ за самоличност, като данните от него се вписват в протоколите за предаване. Идеята е хората да пускат старите лекарства в специални контейнери, защитени от посегателство. Друго предложение е лекарствените продукти с изтекъл срок на годност, предадени за унищожаване от физически лица, да се смятат за медикаменти с неустановен произход и да не се смесват с лекарствените продукти с изтекъл срок на годност, налични в аптеките, които са с установен произход.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна