IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:31 | 31 януари 2014
Обновен: 10:29 | 27 март 2024

Бейхан Хасанов*: Дребните рибари ще получат разрешителни без фирмена регистрация

Бейхан Хасанов*: Дребните рибари ще получат разрешителни без фирмена регистрация

По материала работи: Златина Добрева
Бейхан Хасанов*: Дребните рибари ще получат разрешителни без фирмена регистрация

- Какви резултати отчетохте в края на програмния период 2007 - 2013 г.?
- Скрапирани са 17 риболовни кораба и собствениците им вече получиха парите си по Мярка 1.1 от  ОП „Рибарство”. Това даде възможност за обновяване на риболовния ни флот, тъй като поне 90% от тези, които скрапираха старите си кораби, започнаха строителството на по-модерни плавателни съдове. По Мярка 2.1 са финансирани 5 проекта за нови стопанства за аквакултури и модернизация и разширяване на вече изградените. Имаме един проект за преработка на рибни продукти и маркетинг на пазара и още един за иновации.
- Какви са очакванията за първата година от новия програмен период?
- Запазва се размерът на еврофинансирането и по 5-те оси, залегнали в ОП ”Рибарство”. Възлагат се много надежди за привличане в отрасъла на повече млади рибари, основно в сферата на аквакултурите. Така с финансовата подкрепа на еврофонда ще може да се разнообрази пазарът на рибни продукти у нас. Има доста интересни запитвания, проявени желания на хора от бранша като бенефициенти да се занимават с изкуствено отглеждане на калкан. Една фирма вече подаде документите си и още две-три са готови да представят своите проекти. И когато тази година навлезем в изпълнението на новия програмен период, те ще станат пионери в изкуственото отглеждане на калкан. В тази насока румънците вече имат сериозен опит, който може да се използва.
- Какво още се залага в развитието на аквакултурите?
- На садковото отглеждане на риба, на мидените ферми, които също ще продължават да се развиват, като усъвършенстват технологиите си. Плаващите шамандури на системите им трябва да са достатъчно брегозащитени и в същото време да не пречат на корабоплаването.
- А дребните рибари какво могат да очакват?
- Всички риболовни кораби се регистрираха като фирми, но за малките съдове остава компромисът да се запазят като физически лица и като такива да могат да получат разрешение за стопански риболов. Те могат да използват и възможностите за еврофинансиране, като се обединят в така наречените местни рибарски групи. Рибарите трябва да са единни, за да могат да действат и за изграждането на специализирани пристанища, стоянки за лодките си. Този проблем е сериозен. Към него трябва да се прибави и продължаващата борба между самите отрасли - туризъм, морски бизнес, рибарски бранш. Всеки гледа да дърпа чергата към себе си, като елиминира другия. А в действителност интересите им са общи.
Стефан Иванов

*Бейхан Хасанов e началник на отдел „Риболовен контрол”- Варна, към ИАРА

Коментари

Новини Варна