IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:47 | 12 септември 2014
Обновен: 12:02 | 13 април 2024

Варна става постоянна дестинация за големите круизни компании

Варна става постоянна дестинация за големите круизни компании

По материала работи: Ставри Таргов
Варна става постоянна дестинация за големите круизни компании

Туризмът е важен сектор в развитието на Варна, виждам, че тук са представители на всички сфери, свързани с него, затова съм сигурен, че разговорите ще бъдат резултатни и всички заедно ще начертаем актуални маршрути за „Чудесата на Варна“. Това обяви кметът на морската столица Иван Портних днес по време на кръгла маса на тема „Круизите – нови възможности за морски и културно-исторически туризъм“.
Кметът описа накратко работата по социализиране на културно-историческите обекти във Варна и обновяване на инфраструктурата – пешеходната зона в центъра на града, поставяне на указателни табели и карти за туристически обекти, създаване на пешеходна връзка между новия паркинг до пристанище Варна и Римските терми и други.
„Част от тези усилия е идеята за свързване на историческото ядро на града с Морска гара и отваряне на пристанището, която е залегнала в Общия устройствен план. Тази зона може да се превърне в място за културни прояви и развлечения и да стане визитната картичка на Варна“, каза Иван Портних. Той допълни, че общинската администрация е изпратила писма до премиера и министъра на транспорта за разрешение прилежащата зона - от Морска гара до бул. „Приморски“, да бъде отворена и превърната в зона за атракции. Като допълнителен мотив кметът посочи, че това лято е отчетен ръст при посещенията на круизните кораби, затова се полагат усилия Варна да стане постоянна дестинация за големите круизни компании.
По време на срещата бяха дискутирани теми, свързани с необходимостта от редукция на пристанищните такси, модернизиране на градската среда, повече средства за развитие и съхраняване на културно-историческите паметници. Сред гостите бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, кметове на общини от черноморието, туроператори, екскурзоводи, представители на културни институции и браншови структури и други.

Черно море

Коментари

Новини Варна