IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:45 | 8 май 2021
Обновен: 02:53 | 18 април 2024

В Балчик очакват слаб туристически сезон

Хотелиерите призовават държавата да се вслуша в исканията им

По материала работи: Ставри Таргов
В Балчик очакват слаб туристически сезон

Хотелиери от Балчик очакват слаб сезон и фалити. Резервациите за лятото са малко. Голяма част от направените досега са отменени. В града посрещат основно румънски туристи. Такива в момента няма.

Стартът на летния сезон според хотелиерите в Балчик е провален. Чуждите туристи в България са единици. Това не е достатъчно, за да има туризъм в страната ни. Бързи и адекватни мерки трябва да бъдат взети от управляващите, за да се спаси летният туристически сезон.

"Много български туристи посетиха нашето Черноморие и в частност Балчик, но не е достатъчно. Българският турист е много добър, много качествен, но въпреки това, за да може да се запълни нашата леглова база и ресторантите ни, е нужно да има и чужди туристи, в частност румънци, до които ние сме много близо", коментира Мариана Иванова, която е хотелиер и ресторантьор.

"По най-бързия начин големите мъже в България, министърът на външните работи, министър-председателят, министърът на туризма трябва да посетят нашите основни таргет-държави, да направят междудържавни спогодби. Следващото, което трябва да се направи, руски от бившето подсъветско пространство, хората да имат облекчен вариант за получаване на визи, така както е в Гърция, тук на място.

И третото - може би най-важното е, т.нар. тестове за ковид да бъдат изцяло антигенни и държавата да ги поеме. Един антигенен тест струва под 2 лв. Това не е проблем държавата на 15 пункта, на трите големи летища в България, по границите с нашите съседи антигенни тестове да се извършват за сметка на държавата.

Говорим за разход от порядъка на 10, 12, 15 милиона лв., което може да се окаже спасяващо за бранша", каза хотелиерът Виктор Лучиянов.

Хотелиерите призовават държавата да се вслуша в исканията им и да предприеме необходимите мерки, за да има туризъм в България, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна