IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
15:20 | 15 януари 2022
Обновен: 03:37 | 24 април 2024

Строежът на АМ „Черно море“ тръгва най-рано през 2028 г.

Довършването й ще отнеме поне 5 години

По материала работи: Ставри Таргов
Строежът на АМ „Черно море“ тръгва най-рано през 2028 г.

Строежът на АМ „Черно море“ тръгва най-рано през 2027 г. В момента в АПИ се прави разширен идеен проект заедно с проектиране на ПУП за доизграждането на автомагистрала „Черно море“, съобщиха от пътната агенция.

На експертен съвет през юли миналата година са били разгледани 3 варианта за трасе на недостроените участъци, като от тях е бил избран най-икономически изгодният. Недостроената част на аутобана край морето е около 100 км.

За да може да се продължи във втория етап на разработването на разширения идеен проект, трябва да се проведе екологична процедура

В момента се подготвя процедурата за избор на изпълнител на изработването на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Ще се строи на 4 лота и затова проектната документация ще бъде разделена за всеки от тях.

При най-добро стечение на обстоятелствата до края на 2027 г. ще бъдат готови технически проекти и подробните устройствени планове (ПУП) по трасето и след това това ще се иска издаване на разрешение за строеж.

Оптимистичният вариант е към края на 2027 г. да се сключи договор с изпълнителите на отделните лотове. Ще има тунел и няколко пътни възела, за да се осигури връзка с близките населени места. Довършването на автомагистрала „Черно море“ ще отнеме поне 5 години. Изпълнението ще е сложно заради разнообразния терен по трасето. Част от него минава и през зони от мрежата „Натура 2000“.

През август миналата година стана ясно още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията "Пътна инфраструктура" и Българската банка за развитие са поели инициативата за финансовото обезпечаване на автомагистрала "Черно море". За целта

 проектът е включен в програмата на инициативата "Три морета"

в която са още три стратегически обекта за икономическото развитието на България. До момента от автомагистралата функционират само около 8 км.

Проектирането на "Черно море" започва през 70-те години на миналия век, като по времето на соца е изградена малката отсечка между варненския кв. Аспарухово и Приселци. Връщането на проекта е чак през 2001 г., когато са изработени нови предварителни проучвания. Те са готови през 2002 г., минават през експертен съвет и се избира трасе, дълго 95 км.

След това обаче нещата отново зациклят. В началото на века е направен и анализ "ползи - разходи", а през 2007 г. се възлага изготвянето на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за АМ "Черно море" и има готов доклад по ОВОС от юли 2008 г., но той вече не е актуален, съобщава "Монитор".

Коментари

Фгххйъррр ( преди 2 години )
Правят някакви сделки за самите тях не за държавата и народа
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гхгфдххг ( преди 2 години )
Ще гледаме какви шмекерства ще измислят
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Петков ( преди 2 години )
Проектирането на е дна елементарна магистралка ще продължи цели 5 години! Вие добре ли сте? Като изключим едни 20 км през планината, останалото е равнинен терен. Честита ви "промяна", варненци и бургазлии. Алоо, Еконта, нали щеше да докарваш японци?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна