IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
16:40 | 15 януари 2022
Обновен: 14:19 | 16 май 2022

АПИ: Тече проверка на конструкцията на Аспаруховия мост

Преминаването по него е безопасно

По материала работи: Ставри Таргов
АПИ: Тече проверка на конструкцията на Аспаруховия мост

Преминаването по Аспаруховия мост е безопасно. Това се казва в позиция на АПИ след излъчването на репортаж по NOVA за състоянието на съоръжението.

„Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Поетапно в периода 2016-2020 г. са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. В момента се изработва технологичен проект за ремонта на останалите неремонтирани съоръжения 7, 8, 9, 10 и 11, както и на пътните връзки към тях.

След утвърждаването на проекта и съгласуването му от Института по пътища и мостове ще може да се пристъпи към изпълнението на необходимите строителни работи. Финансирането им ще се осигури от капиталовите разходи на МРРБ за 2022 г. В проекта следва да се включат дейности по саниране на корозиралата армировка и възстановяване на защитното покритие по видимите бетонови повърхности", се казва в позицията.

„През месец май 2021 г. е било одобрено задание за изпълнение на ремонтни дейности на лявата част на съоръжение 9 в посока Бургас - Варна, но ремонтни дейности не са предприети поради липсата на средства.

По разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в момента се извършва проверка на конструкцията на моста заради непотвърдена засега информация, че удълбочаването на пристанище Варна и извършвани драгажни дейности е увредило основите му", заявяват още от АПИ.

„На ремонтираните съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6 са предприети необходимите дейности - нанесено е защитно покритие на армировката на видимите бетонни покрития, изпълнен е торкрет /пръскан бетон/ и е нанесено защитно покритие за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Дейностите са изпълнявани и на носещите колони, съгласно проекта.

През последните години са извършвани огледи на Аспаруховия мост по различни поводи и сигнали. В края на 2019 г. е извършено обследване от Института по пътища и мостове към АПИ на дилатационните фуги на стоманената конструкция на Аспаруховия мост и заключението е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно", заявяват от Пътната агенция.

„През октомври 2020 г. експертна комисия с представители на Научноизследователския строителен институт (НИСИ), Института по пътища и мостове (ИПМ) и Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) обходи и извърши обследване на конструктивните части на моста.

Становището в доклада на независимите пътни експерти е, че носещата конструкция е в добро общо състояние, а в значителната си част регистрираните дефекти и повреди нямат пряко отношение към носещата способност на конструкциите", завършва позицията, цитирана от Нова.

Коментари

Фйкккй ( преди 3 месеца )
Ще гледаме действията на Портних дали ще действа преди да е станало фатално
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Фгххггф ( преди 3 месеца )
Варна да не стане така че да остане без Аспарухов мост
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Йккллл ( преди 3 месеца )
Да може Аспарухов мост да пропадне Ще гледаме действията на община варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна