IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
09:15 | 18 май 2022
Обновен: 12:56 | 28 март 2024

Инфлацията удари цацата! Плажни капанчета във Варна пресмятат цени

Част от собствениците на фирми са готови да затворят

По материала работи: Ставри Таргов
Инфлацията удари цацата! Плажни капанчета във Варна пресмятат цени

Рекордна инфлация отчете Националния статистически институт. На годишна база тя е 14%. Това е най-високото ниво от 2008 г. насам.

Най-сериозно е поскъпването при хранителните продукти. Цената на доматите за месец се е увеличила с над 20%, а при агнешкото поскъпването е с близо 13 на сто.

Сериозно е увеличението и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цените по курортите.

"Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите продукти. Направиха така, че нашите цени по продукти по меню да се вдигнат с 20 процента", оплака се управителят на крайбрежно заведение Невяна Филева.

А след като менютата вече са поправени, собствениците на ресторантите по морето се притесняват, че ще изгубят клиентите си. И ако цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са стрували 10 лв., Невяна пресмята новата цена: "В момента на тези три продукта ще е 12-13 лв., или поне така във Варна."

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров.

"До началото на този месец активно идвах до работа с автомобил, но почнах да пестя и спрях да идвам с автомобил", обясни той.

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е засегнат. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разходи. Така например вече помещенията в завода не се охлаждат.

"Загуба на печалба от една страна, не успяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват подобрения, иновации. Стоим на едно място, а сега в момента оцеляваме", сподели мениджърът "Производство" Красимир Кръстев.

Така, ако инфлацията продължава да расте, част от собствениците на фирми са готови да затворят.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна