IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
12:00 | 3 февруари 2023
Обновен: 22:44 | 28 март 2024

Още над 15 км от АМ “Хемус” ще бъдат завършени до края на годината

Така в експлоатация ще пусната половината от магистралата София - Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Още над 15 км от АМ “Хемус” ще бъдат завършени до края на годината

Още над 15 километра от магистрала “Хемус” ще бъдат завършени до края на годината, съобщиха от регионалното министерство в отговор на въпроси на “Труд News”. Очаква се тази година да бъде изграден лот 1 от аутобана - от Боаза до разклона на пътя за Луковит и Угърчин, който строят от държавната компания “Автомагистрали” ЕАД чрез договор за доставки на строителни материали и техника с компанията “Хидрострой”.

Така почти половината от автомагистралата, чието изграждане стартира през далечната 1974 г., ще бъде завършена до края на годината. Беше направена организация магистралата от София до Варна да бъде изцяло завършена през 2024 г., а още през месец май тази година да работят по всички участъци, но заради бездействието през последните 2 години и изхарчването на специално заделените 1 млрд. лв. в целева сметка в БНБ за други, неясни дейности, сега най-оптимистичният период за завършване на цялата магистрала е след 3,5 години, или през 2027 г., обясни в интервю за “Труд News” бившият строителен министър и депутат Николай Нанков.

Въпреки че няколко служебни кабинета на президента Радев, в които и настоящият строителен министър Иван Шишков, обявиха изграждането и договорите за доставки на новите отсечки на “Хемус” за незаконни и отказваха да възлагат дейности и извършват плащания близо две години, явно регионалното министерство е променило подхода си, щом е категорично, че отсечката от “Хемус” все пак ще бъде завършена до края на годината.

Самите фирми, които имат договори за доставка на механизация и строителни материали бяха направили такава организация, че дори можеха да изградят отсечките предсрочно, категоричен бе Нанков пред “Труд News”. Наложи се обаче компаниите да чакат над година и половина преди въобще от регионалното ведомство да преценят, че работата поне по първите три оставащи лота трябва да продължи.

След като бъде завършена и отсечката от магистрала “Хемус” между Боаза до пресичането на третокласния път между Луковит и Угърчин, включително с пътен възел “Дерманци”, общата дължина на завършената магистрала ще бъде 206 километра, а ще останат за изграждане други 212 километра.

И през това лято по магистралата към Варна няма да се разминат тапите, каквито шофьорите неизменно помнят всяко лято през последните десетилетия.

Планиран е ремонтът на две от съоръженията по аутобана - тунелите “Топли дол” и “Правешки ханове”. В момента се провеждат обществени поръчки за избор на изпълнители на дейностите, съобщиха от регионалното министерство.

 

Коментари

Новини Варна