IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:20 | 23 март 2023
Обновен: 02:03 | 28 март 2024

Областната управа във Варна с предложения за решаване на проблема с линия 409

Засега споразумение между общините във Варна и Аксаково няма

По материала работи: Ставри Таргов
Областната управа във Варна с предложения за решаване на проблема с линия 409

Осъществяването на превозите по маршрутните разписания на автобусна линия 409, за която линия квоти имат и община Варна и община Аксаково, е съпроводено с множество проблеми, за преодоляването на които не са взети решения и не е постигнат консенсус между двете общини, през територията на които преминава линия 409.

Въпреки многократните опити на Областна администрация Варна да сближи позициите между двете общини по темата, да съдейства да бъдат направени взаимни компромиси и отстъпки, и да бъдат взети своевременни решения за преодоляване на възникналите проблеми, към този момент не са постигнати договорености.

На проведено заседание на Областната комисия по транспорт /ОКТ/ към присъстващите представители на общините Варна и Аксаково бяха отправени следните предложения:

1. Двете отделни транспортни дружества - „Градски Транспорт” ЕАД и „Ченсфилд – 55“ ЕООД да продължават да извършват превози на пътници по една и съща непроменена МЛ, като дружеството „Ченсфилд – 55“ ЕООД да бъде обозначено с различен номер от 409, за което да бъде организирана и проведена мащабна информационна разяснителна кампания, с която жителите и посетителите на общините Варна и Аксаково да бъдат запознати, че двете отделни транспортни дружества ще извършват превози на пътници по една и съща непроменена маршрутна линия, че ще бъдат обозначени с различни номера, и че при обслужването си ще имат различни правила и цени за извършването на услугата превоз на пътници.

2. Маршрутът за придвижване на частния превозвач „Ченсфилд – 55“ ЕООД да започва от посочена от кмета на община Аксаково автоспирка / автогара на територията на град Аксаково до Автогарата на град Варна, а „Градски Транспорт” ЕАД да извършва превози от Автогарата на град Варна до курортен комплекс „Златни пясъци“/, във връзка с разпоредбите на чл. 15 от Наредба № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси.

На заседанието не са постигнати споразумение и договорености между двете общини, поради което е взето решение да бъде сформирана обща работна група с участието на представители на общините Варна и Аксаково, която в  срок от 10.04.2023г. до 10.05.2023 г. да проведе работни срещи за изготвяне на проект на решение, което да се подложи на обществено обсъждане.

Във връзка с всичко гореизложено и в качеството ми на областен управител на област с административен център Варна, и на председател на ОКТ, с настоящото съобщение заявявам, че Областна администрация Варна ще продължава да оказва необходимото съдействие за разрешаването на възникналите проблеми при осъществяване на маршрутните разписания по автобусна линия № 409 в границите на предоставените си по закон правомощия, както и ще съблюдава изпълнението на изискванията на нормативната уредба, регулираща осъществяването на обществен превоз на пътници от областната транспортна схема, съобщава Марио Смърков.

Коментари

Новини Варна