IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Икономика
14:40 | 23 март 2023
Обновен: 18:40 | 15 април 2024

БАБХ: Внесените у нас яйца от Украйна и Латвия отговарят на ветеринарните изисквания

Складовете, получаващи продукта от трети държави, са под ветеринарен контрол

По материала работи: Ставри Таргов
БАБХ: Внесените у нас яйца от Украйна и Латвия отговарят на ветеринарните изисквания

Във връзка с повишения интерес по отношение вноса в Република България на яйца от трети държави, БАБХ информира, че през периода 09 - 19.03.2023 година в Република България са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя.

Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС.

Яйцата са постъпили в одобрени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) складове на територията на страната.

Всички яйца носят на черупката си съответния код, доказващ произхода им.

Напомняме на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG.

Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители, БАБХ взе проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати).

Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ.

Окончателните резултати ще бъдат готови утре, 24.03.2023 година.

Складовете на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол.

Коментари

Новини Варна