IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:00 | 25 май 2023
Обновен: 02:55 | 25 април 2024

Пуснаха череши по 10 - 12 лв. за кг във Варна

Впечатление прави, че на етикета търговците изписват с големи цифри цената за 500 грама

По материала работи: Ставри Таргов
Пуснаха череши по 10 - 12 лв. за кг във Варна

Заради по-студената пролет и заради ниските температури в края на март и сланите се очаква слаба реколта и забавяне на първата поява на български череши на пазара.

На някои пазари във Варна вече има родни череши. На Колхозния пазар вече се продават сорта "хрущялка", чиято цена е между 10 и 12 лева за килограм. Намират се и за 8 лева. Същата е цената и на другите пазари в града, съобщава радио Варна.

Впечатление прави, че на етикета търговците изписват с големи цифри цената за 500 грама череши, което често подвежда хората.

Самите потребители, често се съмняват, че черешите са български и ги подминават, явно очаквайки появата на българските, с която и цените да се нормализират.

Цената на черешите ще бъде оправдано по-висока заради по-малките количества продукция, което ще е валидно и за други овощни култури заради поражения по реколтата, прогнозира Станислав Станев, черешопроизводител с 30 дка в района на Дългопол.

Причините за по-ниския добив на череши са измръзване, сланите, лошо опрашване и некачествено оплождане, посочи Станев.
 
Според Вежди Орманов, производител от района на Бургас, се очаква да има поскъпване, но по думите му то ще е минимално. И в Бургаския регион също имат проблеми като на другите места в страната.

Коментари

Новини Варна