IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:10 | 30 юни 2023
Обновен: 18:12 | 10 декември 2023

"Солвей Соди" отчете 49,7 млн. лв. печалба за 2022 г.

Акционерите в дружеството ще получат дивидент от 7,83 лв. на акция

По материала работи: Ставри Таргов
"Солвей Соди" отчете  49,7 млн. лв. печалба за 2022 г.

Днес беше проведено редовно общо събрание на акционерите на “Солвей Соди“ АД, на което бе приет годишният финансов отчет на дружеството за 2022 г., като печалбата на дружеството за периода е в размер на 49,7 млн. лева.

Общото събрание прие предложението на Съвета на директорите печалбата за 2022 г. да бъде разпределена, както следва: да се разпредели дивидент от 7,83 лева на акция преди данъчно облагане на дивидента, платим на акционерите физически лица от 31 юли 2023 г. на каса във всички клонове на банка ДСК в страната.

Изплащането на дивидента ще се извършва срещу представяне на документ за самоличност на лица, присъстващи в книгата на акционерите, водена от “Централен депозитар” АД към датата на общото събрание на акционерите.

Изплащането на дивидента на акционерите юридически лица ще се извършва, както и досега, само по банков път от 31 юли 2023 г. Канят се всички акционери да предприемат необходимите действия по получаване на дължимия им дивидент.

Правото на акционера върху дивидента, гласуван на това общо събрание, се погасява с изтичане на 5-годишната погасителна давност, считано от 31 юли 2023 г.

На проведеното днес Общо събрание на акционерите на "Солвей Соди" АД беше взето решение да се освободи като член на Съвета на директорите г-жа Йозлем Вергон, като за нов член на Съвета на директорите беше избрана г-жа Башак Йоге.

 През 2022 г. компанията продължи да работи в четири основни сфери: здраве и безопасност на труда, които са пръв приоритет и ценност, грижа за околната среда, изпълнение на стратегическата инвестиционна програма и оптимизиране на оперативните разходи.

Направените инвестиции в „Солвей Соди“ АД и филиали през годината допринесоха за надеждността и ефективността на производството, намаляване на енергопотреблението и опазване на околната среда.  

През 2022 г. „Солвей Соди“ АД откри тържествено нова инсталация за производство на натриев бикарбонат, като увеличи капацитета на производство на този продукт до 200 хил. тона/год. в завода в Девня.

През годината беше завършена и пусната в експлоатация инвестиция за намаляване на 20% от въглеродните емисии на завода чрез адаптиране на котел за комбинирано изгаряне на биомаса, което постави началото на прехода на компанията към по-устойчива и чиста енергия.

Новите инвестиционни проекти за пореден път потвърждават стремежа на „Солвей Соди“ към устойчиво развитие, прилагане на високи технологии и стандарти при опазването на околната среда, здравето и безопасността на хората.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода.

Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, фуражи, пречистване на димни газове и здравеопазване.

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г. с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).                  

Коментари

151 ( преди 5 месеца )
Колкото повече инвестиции се правят толкова по-малко печалба остава и естествено намаля и дивидента.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
milangl ( преди 5 месеца )
Осрахте се с този дивидент . Г-жа Ташакларъ да почерпи за повишението като още намали дивидента .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
123 ( преди 5 месеца )
Догодина намалете дивидентите на 1 лв. Много давате!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 6
Madurko ( преди 5 месеца )
Затова ли не може да осигури по 10 000 лева награден фонд на плувните турнири?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
Новини Варна