IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
15:11 | 24 август 2015
Обновен: 00:27 | 19 април 2024

Възразяваш срещу сметката за ток и я плащаш - не е редно!

ВКС реши, че има неравноправни клаузи в общите условия на ЧЕЗ

По материала работи: Деян Михайлов
Възразяваш срещу сметката за ток и я плащаш - не е редно!

Електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение.

Клиентите трябвало да платят и когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано.

След заведен от Комисията за защита на потребителите колективен иск, Върховният касационен съд е потвърдил, че има неравноправни клаузи. Те са част от Общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата.

Едната клауза гласи, че „подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума", съобщават от КЗП.

Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя. 

Според решението на ВКС в срок от два месеца дружеството следва да премахне тези клаузи от общите си условия.
  
Експертите на КЗП напомнят, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.  

В момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП.

Коментари

Новини Варна