Варна 16°
fallback
Икономика
17:32 | 21 януари 2016
Обновен: 07:11 | 14 май 2024

Борисов: Унгария е желан инвеститор в България

Активизирането на икономическите контакти между двете страни е от взаимен интерес, подчерта премиерът

По материала работи: Слав Велев

Търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Унгария беше сред темите, които министър-председателят Бойко Борисов обсъди по време на срещата си в Министерски съвет с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, информира "Дарик".   

Премиерът отбеляза, че активизирането на икономическите контакти между двете страни е от взаимен интерес и добави, че стокообменът за първите девет месеца на 2015 г. бележи ръст в сравнение с предходната 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.   

Борисов изтъкна още, че Унгария е желан инвеститор в България и има нереализиран потенциал в тази посока.   

Министър-председателят отбеляза работата на правителството за диверсификация в енергийната област. Борисов акцентира върху изграждането на интерконекторите, изтъкна и предложението за създаване на газов хъб. Премиерът приветства също така идеята за възстановяване на пряката въздушна линия София-Будапеща.   

По отношение на миграционния натиск министър-председателят изтъкна значението на общите усилия за справяне с проблема в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. По думите му усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграция.   

Борисов подчерта сериозната работа по охрана на държавната ни граница, която е външна за Европейския съюз, и добави, че страната ни се отнася с изключителна отговорност към задълженията си като страна-член на ЕС.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback