Варна 17°
fallback
Икономика
15:08 | 24 февруари 2016
Обновен: 09:46 | 8 май 2024

Общественият съвет по туризъм се събра за първи път за 2016 г.

Създават банка за идеи и инициативи. Ще се търсят европейски пари за повишаване на квалификацията на кадрите

По материала работи: Борис Проданов

Общественият съвет по туризъм се събра за първи път във Варна за 2016 г. По инициатива на председателя на постоянната общинска комисия по “Туризъм, търговия и рекламна дейност”, бяха поканени и ръководствата на учебните заведения, които подготвят кадри в туризма, както и представители на студентските съвети. Това беше първата от поредицата срещи, които се организират между бранша със съдействието на общинската администрация и ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” с цел подобряване обучението и квалификацията на кадри в туризма и качеството на обслужването на туристите.

 

На срещата беше решено да се създаде и банка за идеи и инициативи, които да е подават по електронен път от браншовите организации и всички заинтересовани страни. Те ще се обсъждат на следващите срещи.

 

Положително от Обществения съвет е и желанието на учебните заведения и бранша да си сътрудничат в името на общата цел. Като съществено беше отчетено и привличането във Варна на по-платежоспособни туристи.

 

В една от инициативите ще се търсят възможности за кандидатстване по европейски програми, като идеята е съвместно - общината и вузовете да създадат центрове (към университетите) за повишаване на квалификацията на туристическите кадри.

 

От бранша благодариха на екипа на кмета Иван Портних за големите инфраструктурни промени в града.

 

Беше отчетен и ръст от записвания на туристи, които искат да летуват в морската столица. Според данните на летище Варна до момента заявките вече показват 20% увеличение на гостите от Германия и ръст от 15% на руските спрямо м.г. Данните изнесе директорът на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева.

 

От Чехия, Полша и Великобритания също има голям интерес. Цели 11 нови дестинации за чартърни полети ще бъдат открити, както и по-голям брой но някои линии.

 

През 2015 г. Варна е имала ръст на туристите с 1%, а в Бургас е имало намаление с 1 на сто.

 

Борис Проданов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback