IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:12 | 18 юли 2016
Обновен: 02:32 | 15 май 2024

Близо 80% от българите се опасяват от нова световна икономическа криза

Тероризмът, бежанците и радикалният ислям са посочени като заплахи от участниците в анкета на Изследователски център "Тренд"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Близо 80% от българите се опасяват от нова световна икономическа криза

Близо 80% от българите се опасяват от нова световна криза, свързана с икономиката. Това показва национално представително проучване на Изследователски център "Тренд", проведено сред 1000 пълнолетни български граждани чрез лични интервюта в периода между 2 и 11 юли 2016 г. Проучването е независимо от външно финансиране, уточнява организацията.

 

Като най-сериозна заплаха пред страната са посочени терористичните атентати, радикалният ислям и бежанската криза. За всяко едно от изброените около 85% от анкетираните посочват, че е заплаха за България. И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове, свързани с проблемите около Близкия изток. Притесненията от нова глобална икономическа криза са налице. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза, свързана с икономиката. Слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Brexit логично допринасят за страха от икономически проблеми, казват социолозите.

 

Според тях историческата обусловеност, както и събитията от началото на годината, свързани с ДПС, както и тиражираните в публичното пространство опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България, вероятно оказват влияние за това около две трети от българите да смятат турското влияние в страната за заплаха.Малко над половината от анкетираните виждат в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия заплаха за България. Само една четвърт смятат евентуална руска агресия за заплаха. Демографската разбивка по този въпрос сочи, че по-възрастните респонденти определят в по-малка степен евентуална руска агресия като заплаха за България.

 

Най-сериозни симпатии сред българите събира Германия, като 65% от всички изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение. Исторически предопределените русофилски настроения личат и при отношението към Русия, като 60% изразяват по-скоро положително отношение към страната. Демографската разбивка на този въпрос сочи, че симпатиите доминират най-вече сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.   По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си. Отдалечеността на Китай, както и липсата на дълбоки връзки с азиатската държава, са основната причина според социолозите 43% от всички запитани да не изразяват категорично мнение. Те посочват, че отношението им към най-многолюдната държава в света е нито положително, нито отрицателно. Въпреки това симпатиите (31%) имат превес над антипатиите (14%).

 

Отново исторически са и причините за подчертано негативните нагласи към Турция, като близо половината от запитаните декларират по-скоро отрицателно отношение, а само една пета изразяват положително отношение.

 

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%), като само една десета са на обратното мнение. Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии. Анализаторите питат и дали България по-скоро печели от членството си в Евросъюза или по-скоро губи. Възможността за свободно пътуване, достъпният пазар на труда в страните от ЕС, както и усвояването на еврофондове са основните причини българите да смятат, че страната по-скоро печели (60%), отколкото губи (22%) от еврочленството.Социолозите уточняват, че това е дебютно проучване за организацията.

investor.bg

Коментари

Новини Варна