IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:30 | 22 юли 2016
Обновен: 09:16 | 14 май 2024

Девня Цимент АД не внася и използва отпадъци от Южна Италия

Дружеството изпрати писмена позиция до медиите

По материала работи: Пламен Янков
Девня Цимент АД не внася и използва отпадъци от Южна Италия

С почти 60-годишна традиция в производството на цимент, Девня Цимент АД стриктно спазва и прилага всички референтни стандарти, регламенти и изисквания съобразно българското и европейското законодателство. Новата инсталация за производство на цимент в гр. Девня е една от най-модерните по рода си в Европа. Новият процес за производство на цимент се базира на чиста и екологична технология, интегрирана със системите за безопасност и контрол по опазване на околната среда. Девня Цимент прилага отдавна установените практики в Европа за подпомагане на общините в областта на управлението на отпадъците.

 

Като част от ХайделбергЦимент, вторият по големина производител на цимент в света, Девня Цимент е водещ производител и износител на цимент в страната и носител на множество награди, като най-зелената компания в България и Инвеститор на годината. Използването на така наречените горива от преработени отпадъци (RDF) е утвърдена практика в почти всички циментови заводи в България и Европа през последните 10-15 години. Тази практика е свързана с редица европейски и местни разпоредби и изисквания и има значителни и доказани положителни ефекти върху околната среда и благосъстоянието на общините. Използване на RDF като гориво в страната, както и вноса на такова от чужбина, са строго регламентирани и може да се извършва единствено със изискуеми от закона разрешителни, където основния ръководен елемент е опазване на околната среда и строг контрол на вредните емисии във въздуха.

 

Във връзка с вчерашни (21.07.2016 г.) публикации и телевизионни репортажи в различни местни и национални интернет страници, вестници и телевизии, с настоящото бихме искали категорично да заявим и подчертаем, че вноса на RDF или отпадъци в Пристанище Одесос, Варна и Пристанище Бургас не е предназначен за използване от и в Девня Цимент, а вероятно се касае за други оператори и инсталации в страната. Освен това, Девня Цимент никога не е влизало в договорни отношения с дружествата, оповестени в горните публикации и репортажи Defam Ecobuildings от Неапол и Sicula Transporti от Сицилия, респективно горните дружества никога не са били контрагенти на Девня Цимент. Тези факти sa обективни и биха могли лесно да бъдат потвърдени и проверени чрез проследяване на свързаните разрешителни документи от компетентните органи.

 

Настояваме изразеното по-горе становище да бъде взето под внимание и няма да приемем въвличането на Девня Цимент и/или други български дъщерни дружества на ХайделбергЦимент в каквито и да било спекулации, свързани с темата за използване на алтернативни горива, или неистини, създаващи впечатлението за ангажираност на дружеството ни в незаконни действия или такива, които вредят на околната среда и човешкото здраве.

Коментари

Новини Варна