IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:10 | 25 септември 2016
Обновен: 13:15 | 23 април 2024

Франция ще замени пластмасовите чинийки с произведени от биоматериали

Инициативата е част от мащабния план на властите в страната за решаване на проблемите с климатичните промени

По материала работи: Юлиян Атанасов
Франция ще замени пластмасовите чинийки с произведени от биоматериали

До 2020 г. Франция ще се опита да се откаже завинаги от пластмасовите чинийки, чаши, прибори за хранене и останалите видове съдинки, съобщи британският вестник „Индипендънт”, като се позова на подготвян законопроект. До посочената година те трябва да бъдат преработени, а впоследствие напълно или отчасти да се произвеждат от биологично чисти материали.

 

Инициативата е част от мащабния план на властите в страната за решаване на проблемите с климатичните промени и за подобряване на екологичната ситуация. Освен това авторите на законопроекта подчертават, че той е насочен не само към намаляване на замърсяването на околната среда с пластмаса, но и към намаляване на енергийните разходи, необходими за приготвянето на този вид посуда, както и за последващата й преработка. Законопроектът обаче предизвиква недоволството на компании, свързани с производството и разпространението на изделия от пластмаса. Според тях законопроектът нарушава правилата на Европейския съюз за свободното движение на стоките и призовават Европейската комисия да предприеме юридически мерки спрямо Франция.

SINOR.bg

 

Четете още: В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди

Коментари

Новини Варна