IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:52 | 12 октомври 2016
Обновен: 23:13 | 23 април 2024

Рекорден брой туристи в столицата

Повече чужденци избират София, заради удобните полети на нискобюджетни авиокомпании. Според министър Ангелкова и община Варна трябва да предприеме стъпки в тази насока

По материала работи: Борис Проданов
Дискусия "Конкурентоспособност на българския туризъм".

За първи път от 10 години повече чужденци избират София. Огромният брой туристи се свързват с разкритите нови дестинации на нискобюджетните авиокомпании у нас, съобщи НОВА телевизия.

 

От общинската администрация се похвалиха, че нашумялото от скандали заради определяната като бутафория реставрация Ларго вече няма да се управлява от културното министерство, а от 1 януари Столична община ще поеме управлението на целия комплекс и ще инвестира средства и усилия в това да подобри неговата атрактивност за туристите.

 

Все още обаче чужденците не могат да се насладят на всичко, споделят екскурзоводите. Западната порта на Сердика все още е строителна площадка. Очаква се обектът да бъде отворен за посетители през април следващата година. Пейки, сцена и посетителски център ще радват окото, обещават от общината.

 

Продължават и дейностите по стабилизирането на една от най-старите действащи базилики в Европа. Съвсем скоро се очаква да бъде завършено и антисеизмичното укрепване на църквата "Света София". 15-вековната история на прочутата базилика и един от вечните символи на столицата ще бъде запазена за поколенията.

 

Във Варна туристите също има какво да видят, особено след изграждането на „Пешеходния ринг“, но за сега те идват в града само заради слънцето и плажа, а нискобюджетните авиокомпании все още не пътуват до Морската ни столица. Темата бе повдигната още през месец май по време на дискусията "Конкурентоспособност на българския туризъм", която се проведе във Варна.

 

От бизнеса тогава заявиха, че полети на нискотарифни компании до летище Варна ще дадат мощен тласък за развитието на туризма у нас. Според представителите на бранша липсата на полети на поне една нискотарифна компания  до летище Варна е огромна загуба. А министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на форума, че община Бургас е започнала разговори с такава компания и обясни пред туристическия бранш, че министерството не би могло да доведе нискотарифни авиокомпании, тъй като те искат отстъпки, а по закон държавата няма как да ги субсидира.

 

Според министър Ангелкова един от възможните начини е общините чрез реклама да привлекат такива авиокомпании. На същата дискусия кметът на Варна Иван Портних предложи 1% от туристическата такса да се заделя за привличане на евтините компании, ход който би довел и във Варна извън сезона стотици любители на културно-историческия туризъм.

 

Прочетете още: Сийка Кацарова: Със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи

 

Коментари

Новини Варна