IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:48 | 19 октомври 2016
Обновен: 01:38 | 16 май 2024

ЕС увеличава вноса на зеленчуци от трети страни

Най-търсените зеленчуци в Европа са от Мароко - домати и бобови култури

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС увеличава вноса на зеленчуци от трети страни

Европейският съюз увеличава количествата зеленчуци, внасяни от трети страни, съобщи електронното издание FreshPlaza. По данни на експерти от бранша през първата половина на 2016 г. вносителите в ЕС са закупили от трети страни 1,55 млн. тона зеленчуци – с 11% повече, отколкото през същия период на миналата година. Най-търсените зеленчуци в Европа са от Мароко - домати и бобови култури, а от произвежданите в Египет – картофи и кромид.

 

Двете държави са основните доставчици с близо половината от общо внесените количества зеленчуци в ЕС, като вносът оттам продължава да нараства. За посочения период вносът на зеленчуци от Мароко е нараснал с 10% до 482,6 хил. тона, а от Египет – с 13% до 250,6 хил. тона. На трето място по износ за ЕС е Турция с около 15% от общото количество, като картофите отново са най-търсеният турски зеленчук на пазарите на държавите-членки на общността. За първите 6 месеца на годината доставките на турски картофи за ЕС са нараснали с почти една трета до 173,5 хил. тона.

SINOR.bg

Четете още: Близо 800 нападения срещу бежански центрове в Германия за десет месеца

 

Коментари

Новини Варна