IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:42 | 15 ноември 2016
Обновен: 15:20 | 10 май 2024

Постите спестяват скъпа детокс-програма

Здравният инструктор Ники Суров говори за правилното хранене в сутрешния блок на тв „Черно море“

По материала работи: Борис Проданов
Постите спестяват скъпа детокс-програма

„Здравният инструктор свързва хората с изгубените навици за хранене. С елементарните обичаи да се закусва, да се пие вода извън времето за твърда храна. Превърнали сме се в машини, които гонят целите си, но не мислим за себе си. Учих в Института по интегративно хранене в Ню Йорк, дистанционно, получих диплома. Диетологията е една от науките, в които много противоречиви теории доказват себе си, в друг случай се оборват. Но всичко е индивидуално“, каза здравният инструктор Ники Суров в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

Той препоръча да постим.

 

„Започват Коледните пости и препоръчвам начин всеки да го прави. Канонът е толерантен зимата. Твърд е през първата седмица, а после до Коледа. През останалото време има млечни продукти и яйца. В Средновековието това е като детокс-програма, нещо, за което плащаме сега луди пари“, добави специалистът.

 

Ники Суров не скри ползата от правилното хранене.

 

„Следствие нездравословното хранене може да станат много неща. Елементарното е мигрена, подут корем, газове. Следват запеци и по-тежки състояния – колити, кожни обриви. Всички болести идват от лошата диета. Във всекидневието можем да избегнем много проблеми, ако си подобрим храненето“, убедет е диетологът.

 

Трябва да се закусва, да се пие сутрин на гладно топла вода. Водата е добре да се пие до четвърт час преди хранене и след това – един час по-късно. Тя е разтворител и води до газове и подут корем ако не се спазва правилото. Малки трикове като мед, лимон, портокал, мента във водата могат да провокира положителни навици. Храненето сутрин е според метаболитния тип – протеиново (сирене, яйца) или въглехидратно. Истината е, че много хора страдат от недостиг на енергия предвид факта, че не са закусили“, аргументира се той.

 

Кафето изстрелва адреналин в кръвта и не винаги е полезно.

 

„Равномерното изгаряне на глюкоза дава сигурен баланс на организма. Вечерята е добре да е в умерени часове – от 6 до 8 ч. вечерта. Хубаво е всички в семейството да сядат заедно. Това е и социално събитие. След това е хубаво да има и някаква физическа активност. Алкохолът е токсин в големи количества и не трябва да се злоупотребява. До 1 чаша червено вино вечер имат полза и са дълголетници. Но границата е тънка и можем да се подхлъзнем с количеството“, твърди Ники Суров.

 

Добре е да се заменят вредните храни с полезни – например сладкото с плодове. Децата се хранят неправилно, вървят масови реклами на продукти, които са им любими.

 

„Не се мисли дългосрочно за здравето им. Установено е, че дете на ден приема количество захар, което преди век и половина е било за цял живот. Те не знаят какво трябва да направят и наша е задачата да ги предпазим, да дадем добра алтернатива“, каза още той.

 

Иван Барбов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (15.11.2016) - Разболява ли ни храната и как да подготвим тялото си за зимата

Коментари

Новини Варна