IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
13:11 | 26 ноември 2016
Обновен: 08:31 | 24 април 2024

Рекордните запаси от зърно в света ще натискат цените и през 2017 година

В най-голяма степен динамиката на цените догодина ще се определя от Китай

По материала работи: Юлиян Атанасов
Рекордните запаси от зърно в света ще натискат цените и през 2017 година

Рекордно високите запаси от пшеница, царевица и соя ще държат световните цени на храните на относително ниско ниво през цялата 2017 г. въпреки ускоряващото се темпо на инфлация в редица страни, твърдят експерти на холандската Rabobank, която е сред най-големите банки с международна дейност, отпускаща кредити за селското стопанство, цитирани от електронното издание ZOL.

 

Според експертите в най-голяма степен динамиката на цените догодина ще се определя от Китай, който разполага с огромни запаси от посочените култури. Всяко едно решение на китайските власти за разпродажба на зърнени или маслодайни култури ще се отрази незабавно на световната търговия, убедени са те.

 

За сметка на това ръстът на световното потребление на храни може да доведе до пресичане на 3-годишната тенденция на понижаване на цените на селскостопанската продукция, се посочва в техния доклад. „Световното население расте, увеличава се и благосъстоянието, а потребителите се прехвърлят към по-скъпи хранителни продукти”, се посочва в документа.

SINOR.bg

Четете още: Стачката на "Луфтханза" става безсрочна

Коментари

Новини Варна