IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
18:30 | 28 ноември 2016
Обновен: 08:31 | 24 април 2024

България е най-уязвима в ЦИЕ от руското икономическо влияние

Руското икономическо влияние у нас често се разглежда като граничещо със завладяване на държавата, според експерт

По материала работи: Юлиян Атанасов
България е най-уязвима в ЦИЕ от руското икономическо влияние

България е най-уязвимото звено, когато се разглежда руското влияние в Централна и Източна Европа. Руското икономическо присъствие в България е най-силно, а ключови държавни институции са под влиянието на олигарси и мрежи от бивши агенти на службите за сигурност, свързвани с руски политически и икономически интереси.Това е един от изводите в доклада „Кремълският наръчник: Оценка на руското влияние в Централна и Източна Европа“, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (CSD) в партньорство с Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

 

Икономическото влияние на Русия възлиза на 27% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2012 г. и е най-голямо в сравнение с останалите страни, които са включени в изследването – Сърбия, Латвия, Унгария и Словакия. Икономическият отпечатък като цяло варира между различните държави, като в Унгария и Словакия например достига 11%. Заради поевтиняването на петрола, санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия и насрещните руски санкции този процент към днешна дата е намалял до около 22%. Пълният обхват на руското икономическо присъствие обаче остава неизвестен, тъй като немалка част от него е скрита зад мрежа от чуждестранни "кухи" фирми и офшорни сметки.

 

„Използвахме четири индикатора, за да определим какво е икономическото влияние на Русия в тези страни“, каза Руслан Стефанов, директор на икономическата програма към CSD и един от водещите автори на доклада. Те включват енергийното присъствие и енергийният внос от Русия, който е огромен във всички страни, освен в Латвия; износ на стоки към Русия; преки чужди инвестиции (ПЧИ); корпоративни мрежи, чието присъствие се оказва много по-голямо от предполагаемото.„Във всички пет страни има значително икономическо присъствие“, каза Стефанов. Според проучванията със старта на финансовата криза руските компании допълнително са разширили икономическото си присъствие.

 

Едно от реалните измерения на руското влияние в Централна и Източна Европа е високата цена на вноса на природен газ. Заради липсата на алтернативни доставчици, неизгодните дългосрочни договори и отсъствието на либерализация на преносните мрежи цените на руския газ в региона са по-високи с от 6-7% в Латвия и Унгария в сравнение със средната цена на "Газпром" за Европа до над 25% в България. Ако цените от миналото десетилетие се запазят, българските потребители ще платят близо 1,1 млрд. евро повече за синьо гориво отколкото Германия за същото количество до 2030 г., казва се в доклада.Русия доминира в българския енергиен сектор, тъй като руската държавна компания "Газпром" е единственият доставчик на природен газ. В същото време руското държавно атомно дружество "Росатом" и дъщерните му компании имат водеща позиция в ядрения енергиен сектор на страната. Руската частна петролна компания "Лукойл" пък контролира единствената рафинерия в България и над 50% от пазара на горива, допълват авторите на доклада.

 

Руските ПЧИ са нараснали четири пъти през проучвания период, увеличавайки се от 0,8% от БВП през 2005 г. до 4,4% през 2014 г. Според непубликувани оценки делът им може би е дори над 11,2%. Руските ПЧИ са концентрирани и в други стратегически сектори, като финанси, телекомуникации, недвижими имоти и медии, допълва докладът.

investor.bg

 

Четете още: Нова съдебна процедура може да спре Брекзит-а

Коментари

Новини Варна