IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
17:48 | 15 октомври 2017
Обновен: 12:43 | 24 април 2024

МВР не искало да се хаби заради измамени със самолетни билети

Виртуалният мошеник Александър Николов бе разкрит и арестуван след натиск от медиите

По материала работи: Юлиян Атанасов
МВР не искало да се хаби заради измамени със самолетни билети

Румяна Арнаудова, районният прокурор на София Радослав Димов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов (на заден план) съобщиха, че Василев е арестуван. Не е сигурно обаче, че той стои зад профила Александър Николов.Въпреки че години наред МВР не може да се справи с един измамник, макар да е имало множество сигнали и доказателства срещу него, вчера вътрешният министър Валентин Радев хвърли вината за случващото се върху доверчивостта на жертвите му. "Ако някой иска да мине метър и да си купи билет по-евтино, да страда. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително да предпазвам тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата", заяви Радев.Скандалното изявление на министъра, чието ведомство получава над 1 млрд. лв. годишно, за да се бори с престъпността, е по повод на човека, за когото се предполага, че стои зад фейсбук профила Александър Николов - Спас Василев.

 

Той бе арестуван от прокуратурата. Малко по-късно от държавното обвинение заявиха, че са научили за многобройните измами от медиите, а шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов с неохота даде пресконференция и призна, че го прави само заради медийния натиск. Наред с това той отбеляза, че службата му не е имала нужното време да събере достатъчно доказателства и не са сигурни, че Василев е мамил хора от името на Николов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова призова жертвите на измами да подават жалби.

 

Василев е бил арестуван в София, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя отказа да даде повече подробности за това как разследващите са стигнали до него, но профилът на Николов във "Фейсбук" бе активен до след обяд и приемаше покани за приятелство в социалната мрежа. Макар че за измамите с евтини самолетни билети прокуратурата научи от медиите едва преди дни, се оказа, че жалби срещу Василев са подавани години наред. До момента има образувани 4 разследвания - в София, Варна, Дупница и Благоевград. Пет години обаче МВР не може да открие мъжа, който е бил обявен за издирване от прокуратурата във Варна през 2013 г., а от миналата година, по искане на софийската, се издирва и чрез шенгенската информационна система. Арнаудова заяви, че проблемът в случая бил "несъбиране на доказателства от органите на МВР и неиздирването му", а не решението на прокурорите да образуват дела срещу неизвестен извършител.

 

Поради същата причина разследванията са спирани.И прокуратурата, и ГДБОП не признаха досега да е имало някакви пропуски. Спиридонов обясни, че по този случай се работи от месец и половина, а случващото се преди това не можел да поеме отговорност. Той на няколко пъти подчерта, че било рано да се искат резултати и материалите щели да се предадат на прокуратурата едва към края на месеца. "Днес се намираме пред вас поради оказания натиск от самите вас", обърна се Спиридонов към медиите. До момента ГДБОП е установила около 40 измамени, обясни той. Спиридонов допълни, че се чакат отговори и от други институции, за да са на 100% сигурни, че Василев е човекът зад профила във "Фейсбук".

segabg.com

 

Четете още: Ноември стартират мерки за европейски субсидии при пчеларите

Коментари

Новини Варна