IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
18:33 | 26 април 2018
Обновен: 10:46 | 27 април 2024

И варненските метеоролози ще протестират за пари

Исканията са държавата да финансира дейности, които са в услуга на министерствата

По материала работи: Борис Проданов
И варненските метеоролози ще протестират за пари

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология са готови да излязат на протест. Причината е непропорционалното, според тях, разпределение на 15-те млн. лв., които бяха отпуснати след протестите на учените от академията. Съпричастни са и от филиала на института във Варна, коментира за Медийна група „Черно море“ директорът на местната структура Иван Иванов.

 

Спрямо миналата година Българската академия на науките получи увеличение от 25% през тази. Само около 12 на сто обаче получи Националният институт по метеорология и хидрология. Изработените от БАН критерии за разпределение на парите са се оказали в ущърб на Института по метеорология и хидрология, тъй като повечето средства са отишли за научни публикации и цитати. Повечето от средствата са за заплати, тъй като трябва да бъдат изравнени с минималната работна заплата, която от тази година е 510 лв.

 

Исканията на метеоролозите са държавата да финансира дейности, които са в услуга на министерствата. Отговор още няма, а от Българската академия на науките са отказали да правят преразпределение на вече отпуснатите средства. 

 

Елена Кирова

 

Още по темата: Здравните инспектори във Варна отново протестираха

Коментари

Новини Варна