IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
17:55 | 21 октомври 2017
Обновен: 12:46 | 25 април 2024

Добруджанци излязоха на протест срещу добива на шистов газ

На 28 октомври пък земеделци ще изкарат тракторите си в знак на протест

По материала работи: Юлиян Атанасов
Добруджанци излязоха на протест срещу добива на шистов газ

Протестен митинг-шествие против добива на газ се състоя в Генерал Тошево. „По-добре зърно от фуражи, отколкото газ от сондажи“, е мотото на протеста, организиран от Инициативна група. Много граждани се събраха на площада в добруджанския град, откъдето започна и шествието, в знак на протест срещу заявеното инвестиционно намерение от фирма за проучване и добив на газ в този регион. Сред събралите се граждани беше кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който изрази своята съпричастност.

 

Бе представена обща декларация, която обединява граждани, политически структури и НПО, като всички категорично се обявяват срещу заявеното инвестиционно намерение, защото подобни дейности ще нарушат екологичното равновесие, например може да се стигне до замърсяване на подпочвени води. Добруджа е основно земеделски район, който е сред най-големите производители на зърно и други селскостопански култури в страната. Декларацията е подкрепена и от природозащитници. Бе оповестено, че утре подобен протест ще бъде организиран пред сградата на РИОСВ във Варна. Стартирана е подписка в подкрепа на декларацията, като до момента са събрани над 2000 подписа в община Генерал Тошево и над 600 в община Шабла, съобщава Фокус.

 

 

На 28 октомври пък земеделци ще изкарат тракторите си в знак на протест.

 

Четете още: РИОСВ-Варна ще решава за добива на газ в Добруджа

 

Коментари

Новини Варна