Варна 16°
fallback
Политика
16:23 | 19 ноември 2019
Обновен: 10:06 | 30 април 2024

Властта предлага Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия

Той отказвал, но управляващите намерили аргументи да го убедят

По материала работи: Слав Велев

Както се очакваше досегашният главен прокурор Сотир Цацаров е предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за шеф на Антикорупционната комисия.

 

Утре парламентът трябва да избере нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

 

Това се налага, след като на 31 юли Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала с терасата на апартамента му в столичния кв. "Гео Милев".

 

В разгара на скандала „Апартаментгейт“ беше замесен и Георгиев, след като стана ясно, че над тризонета му са построени барбекю и сауна, а достъп до терасата има само той, въпреки че тя по документи е обща част.

 

След оставката си Георгиев трябваше да се върне на работа в Специализираната прокуратура, но на 2 октомври Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката му и като прокурор, след като на 9 август той беше назначен от правителството за консул във Валенсия.

 

 

"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори", обясни шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод предложението Цацаров да наследи Георгиев.

 

"Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза Емил Димитров от Обединени патриоти.

 

Освен ГЕРБ и ОП от Воля също имат кандидат за поста.

 

От партията предлагат Симеон Найденов, който е депутат "Воля".

 

"Найденов е с над 35 години юридически стаж, при изискване 10 години за поста. Участва в комисиите по правни въпроси и за борба с корупцията", обясниха от политическата сила на Веселин Марешки в съобщение до медиите.

 

Dnes.bg

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback