IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
08:45 | 15 юли 2022
Обновен: 18:58 | 24 март 2024

Съдът остави без разглеждане жалбите за Крайбрежната алея във Варна

Ето мотивите

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът остави без разглеждане жалбите за Крайбрежната алея във Варна

Административен съд – Варна, с определения от 14 юли 2022 г. , постанови и по трите образувани на 13 юли 2022 г. адм. дела №№1574, 1575 и 1576/ 2022 г., че оставя без разглеждане жалбите на „Бивалвия СД” ЕООД, С.Д.Д. и Д.К.Д., които твърдят, че стопанисват ресторант „Мидена къща“ на Алея първа и прекратява производствата. Съдът приема, че искането за отмяна на разпореждането за предварителното изпълнение е недопустимо и следва да се остави без разглеждане.

Съдът намира, че Заповедта на Областния управител на Варна, в частта на т. ІІ, която е свързана със забрана и промяна в организацията на движението на ППС в обхват на конкретни имоти и часови зони, чрез обособяване на КПП и въвеждане на пропускателен режим, представлява общ административен акт, тъй като забраната за допускането им в посочената зона се въвежда еднократно и засяга права и законни интереси на неограничен кръг от лица.

В мотивите си съдът сочи, че спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на общите административни актове е по реда и условията на чл.166, ал. 2 и ал.3 от АПК - при наличие на задължителна процесуална предпоставка - да има образувано дело в съда относно законосъобразността на заповедта.

В случая от страна на жалбоподателите не се твърди, а и от служебно извършени справки в деловодната система на Административен съд Варна не се установи наличие на образувано производство по оспорване на Заповед № РД-22-7706-81/08.07.2022 г. на Областния управител на област Варна.

В останалата част на Заповедта, съдът приема, че не е административен акт, който да засяга правата и интересите на жалбоподателите и да създава за тях задължения, поради това жалбите им в тази част са недопустими на основание чл.159 т.4 от АПК, съгласно която „жалбата или протестът се оставя без разглеждане, а ако е образувано съдебно производство, то се прекратява, когато оспорващият няма правен интерес от оспорването“.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщението до страните.

Коментари

Новини Варна