IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
16:00 | 4 февруари 2024
Обновен: 03:15 | 27 юли 2024

Д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ във Варна: За първи път парите за здравеопазване са намалени в бюджет 2024

Отрязани са и 11 профилактични програми

По материала работи: Ставри Таргов
Д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ във Варна: За първи път парите за здравеопазване са намалени в бюджет 2024

През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление.

Това съобщава д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ и член на ПК”Здравеопазване” и „Социални дейности”.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева,а за 2024 -188 337.

Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни.

Броят на болните, нуждаещи се хора, социално слаби се увеличава с всяка година. Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца , като само за 2023 те са 43. Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем.

Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева.

Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица, а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2,,Иван Рилски" в кв.,,Аспарухово"? Според последните предписания на РЗИ - Варна, ако този ремонт не бъде факт до юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение.

В ПК ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024г. е намален с 6 милиона лева. Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%.Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране.

Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите,работещи в тях. Все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера,поради обидно ниското заплащане,въпреки трудната и отговорна работа.

Коментари

Экономим вместе с Ев ( преди 5 месеца )
Научу заказывать еду из магазинов и ресторанов в СберМаркет. За 50% от стоимости. -Еда по оптовой цене -Доставка еды прямо на дом -Всегда вкусная и свежая еда у Вас на столе Переходи в мою группу вконтакте: Экономим вместе с Евой https://vk.com/eva_economy
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна