IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
13:03 | 6 февруари 2017
Обновен: 14:24 | 23 април 2024

Виртуозите на Миланската Ла Скала за първи път в морската столица

Голямото събитие ще е върховият концерт на Европейския музикален фестивал Варна 2017

По материала работи: Пламен Янков
Виртуозите на Миланската Ла Скала за първи път в морската столица

За пръв път Варна ще се срещне с елитния камерен състав на Оркестъра на Ла Скала - най-титулования италиански оркестър, една от музикалните институции, които задават тона на класическото музициране в Европа и света още от създаването си през 1778 г. Концертът на „Виртуозите на Миланската Ла Скала“ в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще бъде кулминационен момент в програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2017.

 

Концертът ще бъде на 30.04.2017, неделя, от 21:00 ч. – необичайно късен час за симфоничен концерт, но меломаните в морския град със сигурност ще оценят жеста на виртуозите да включат в свръхнатоварената си програма Варна, където ще пристигнат в късния следобед.

 

Оркестърът на Миланската Ла Скала, чийто пълен състав наброява 135 музиканти, е признат за един от най-реномираните световни оркестри, както за оперни продукции, така и за симфоничен репертоар. Фантастичните музиканти от оркестъра представят своя изискан музикален стил от поколение на поколение в най-престижните световни оперни театри като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

 

Името на оркестъра  на Ла Скала е неизменно свързано с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време - Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути.

Виртуозите на Миланската Ла Скала са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно.

 

Специално за варненската публика Виртуозите ще предложат програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Росини, Доницети, Паганини, Нино Рота. 

 

Концертът е от фестивалния цикъл „Великите оркестри на Европа“. Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация ЛИК, Агенция Елит Мюзик и Кантус Фирмус и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. 

Коментари

Новини Варна