IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Културен афиш
13:15 | 11 септември 2021
Обновен: 01:44 | 25 април 2024

Редят изложба край Кривото дърво във Варна

"Мрежи от независими пространства: Токио" се открива днес в Морската градина

По материала работи: Слав Велев
Редят изложба край Кривото дърво във Варна

Снимка: Кът от изложбата в столичния парк "Заимов"

Експозиция "Мрежи от независими пространства: Токио" е разположена край Кривото дърво в Морската градина на Варна. Изложбата показва общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в големия метрополис. и е част от Дните на японската култура в България. 

Експозицията ще бъде открита на 11 септември от 18:00 ч. в Морската градина на Варна, като свободно достъпна инсталация между дърветата в парка, в близост до Кривото дърво, съобщиха организаторите.

Своето изследване за независимите пространства в Токио ще представи арх. Иван Бонев. Музикална среда ще създаде Младежкият духов оркестър към Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

Вечерта ще завърши с прожекция на късометражни филми, документиращи историите на независими пространства от различни места по света, подбрани от многогодишната програма на Международен фестивал за късометражно кино „Карантината“.

Изложбата ще остане експонирана до 25 септември.

На 18 септември от 16:00 дискусионен форум около изложбената инсталация ще търси допирни точки на добри и лоши практики между Токио и Варна.

Ще се включат представители на независими пространства и проекти във Варна, специалисти и граждани. Форумът ще бъде в две части: представяне на избрани независими пространства и проекти във Варна от техни членове и външни специалисти, и отворена дискусия за предизвикателствата и потенциала пред устойчивото развитие на независимите пространства във Варна под модераторството на доц. д-р арх. Пламен Петров. Ще звучат изпълнения на музиканта Иво Тракийски.

Вечерта ще завърши с премиерна прожекция за Варна на документалния филм „Гьолът“ / Die Grube (2019) на Христиана Райкова. Филмът ще се излъчи с любезното позволение на Film University Babelsberg KONRAD WOLF.

“Мрежи от независими пространства” е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 г. в лабораторията на проф. Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Изследването е завършено през лятото на 2020 г. заедно с илюстратора Виктория Паева, арх. Антон Керезов и арх. Вероника Бонева.

Книгата „Мрежи от независими пространства: Токио“ е каталог към едноименната изложба. Тя може да бъде намерена в Gifted Urban Culture Hub и техния онлайн магазин.

Организатор на проявите е сдружение „Трансформатори“. Събитията се реализират с подкрепата на: Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Мобилност“ на Национален фонд “Култура”. Партньори са фестивал „Карантината“ (Школа по изкуствата „Дедал”), ВСУ „Черноризец Храбър“, Дирекция АГУП на Община Варна.

С участието на: Сдружение „Пространствата на Варна“, Сдружение „Таляна“, Алтернативно младежко пространство „ХАЛЕ 3“. Под патронажа на Посолство на Япония в България

Изложбата е част от 32-те Дни на японската култура в България.

Коментари

Новини Варна