IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Културен афиш
16:45 | 30 май 2022
Обновен: 14:41 | 12 април 2024

100-години от рождението на Станислав Лем отбелязва библиотеката във Варна

Творчеството на полския фантаст е световен феномен

По материала работи: Слав Велев
100-години от рождението на Станислав Лем отбелязва библиотеката във Варна

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна представя пътуващата изложба „Бестиарият на Лем според Мроз”, посветена на годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението на писателя. Изложбата се организира и предоставя от Полски институт – София.

Станислав Лем е един от най-известните полски писатели в света. Творчеството му е световен феномен и разкрива могъществото на творящия разум, на неговите постижения, отговорности и безумия. Даниел Мроз придава най-съвършената графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

Изложбата „Бестиарият на Лем според Мроз” представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

Изложбата с илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем може да бъде разгледана от 30 май до 15 юни в основната сграда на библиотеката на адрес бул. Сливница №34.

Коментари

Новини Варна