IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Културен афиш
10:20 | 20 ноември 2022
Обновен: 15:30 | 17 април 2024

"Зимни приказки“ разказват талантите от музикалното училище във Варна днес

Концертът е част от образователния модул на програмата „Варненско лято за деца“

По материала работи: Слав Велев
"Зимни приказки“ разказват талантите от музикалното училище във Варна днес

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Концертът „Зимни приказки“, част от образователния модул на програмата „Варненско лято за деца“, ще се проведе днес от 11.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Любими теми и мотиви ще бъдат разказани в музика и танц от младите таланти от НУИ „Добри Христов“, съобщават от школото. 

“С много желание да започнем заедно и с прекрасно настроение празничните дни, ние - преподавателите от НУИ “Добри Христов” заедно с нашите талантливи ученици, подготвихме програмата за този концерт - споделя Румяна Петрова. - В нея включихме едни от най-въздействащите шедьоври на предкласиката, на руската и виенската класика, български танци, и коледарски мотиви - всички произведения, обединени от темата за красотата на зимата и зимните обичаи. Вярвам, че нашите състави и солисти ще накарат всички деца в публиката да се почувстват като в зимна приказка и да започнат да броят дните до срещата с Дядо Коледа.”

Ще прозвучат любими музикални теми, свързани с прелестта на зимния сезон и празниците. Участват Симфоничният, камерният и духовият оркестър на НУИ “Добри Христов”, Ансамбъл “Виолино”, Гайдарска група, солисти от танцовите и музикалните специалности, а най-малките ученици от начален етап ще изпълняват детски зимни песнички със съпровод на акордеон, докато децата от публиката пеят с тях.

Концертът ще започне с изпълнения на Камерен оркестър на НУИ “Добри Христов” с изящните творби на предкласиците Вивалди с Анданте кантабиле от „Зима“ и Корели с Престо и Алегро от „Коледно кончерто гросо“. Емблематичен валс на Чайковски ще бъде изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър на училището с диригент Страцимир Павлов. Ансамбъл “Виолино” ще ни пренесе в друга епоха с популярната мелодия на Сузи Куатро “Препъвайки се” (Stumbling in). Още един руски валс - на Георги Свиридов по повестта на Пушкин „Виелица“ ще представи Духовият оркестър на училището.

В българската фолклорна празнична традиция ще ни пренесат солисти от специалност “Пеене”, в съпровод на кавал, ще прозвучи коледарската песен “Даньов баща по двор ходи”, а Гайдарската група ще изсвири Коледарски буенек, ще го последват български танци. След това Младежкият симфоничен оркестър ще се върне на сцената с пиесата “Персийският пазар” и с популярната композиция на Лирой Андерсън “Пътуване с шейна”.

Възпитаниците на специалност “Класически танц” ще разпръснат очарование на сцената в последната част на концерта с изпълнение на композициите “Нежност” по музика на Евгений Дога и “Камбанки” по Валс-скерцо от Шостакович, а солистката Миглена Йорданова от 9. клас ще изпее любимата коледна песен “Let it snow”. Валс от мюзикъла “Красавицата и звярът” и тържественият “Радецки марш” от Йохан Щраус ще сложат финалната празнична поанта на тази зимна музикална приказка.

„Зимни приказки“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 6 години е безплатен.

Коментари

Новини Варна