IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Културен афиш
16:45 | 30 юни 2023
Обновен: 17:56 | 1 май 2024

Дипломати от 18 държави идват на ММФ "Варненско лято"

Фестивалът се открива с концерт на Виенския камерен оркестър тази вечер

По материала работи: Слав Велев
Дипломати от 18 държави идват на ММФ "Варненско лято"

С концерт на Виенския камерен оркестър на Международния музикален фестивал “Варненско лято” ще бъде отбелязано предаването на председателството на Съвета на ЕС от Швеция на Испания, която поема ръководството от 1 юли. Организатор на фестивала е Община Варна, а конкретното събитие се провежда под патронажа на Н. Пр. Алехандро Поланко – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. 

Като специални гости се очакват дипломатически представители на още 17 посолства у нас – Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния,  Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия.

Концертът ще бъде тази вечер - 30 юни, от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, където ще прозвучат специално написана за „Варненско лято” творба от испанския композитор Естебан Санс, Адажио на Красимир Кюркчийски, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен. На сцената ще бъде Виенският камерен оркестър, а в мащабното изпълнение на Одата, която е Химн на Европейския съюз, ще се включат солисти, хор и оркестранти от Държавна опера Варна с диригент на хора Надежда МакКюн и хор „Морски звуци” с диригент Росица Щерева. Пианистът Даниел Внуковски, който прави дебют в Карнеги Хол през 2019, ще изпълни авторския камерен вариант на Първия концерт на Шопен заедно с Виенския камерен оркестър, с испанския диригент Педро Халфтер. 

Коментари

Новини Варна