IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
15:40 | 4 август 2023
Обновен: 15:34 | 28 април 2024

Стартира Арт Фестивал „Сръчко“ Лято 2023 във Варна

15% от продажбата на материали за рисуване ще бъдат дарени за кампаниите на сдружение „Аз Вярвам и Помагам“

По материала работи: Слав Велев
Стартира Арт Фестивал „Сръчко“ Лято 2023 във Варна

Арт фестивалът „Сръчко“ стартира днес  (4.08.2023) във Варна, и ще продължи до 20.08.2023г. По традиция и тази година освен ръчно изработени изделия на фестивала има безплатен детски кът, където децата абсолютно безплатно да рисуват и играят, а желаещите могат и да си закупят материали за рисуване, тетрадки, раници, несесери и други. И тази година арт фестивал "Сръчко" има благотворителна инициатива - 15% от продажбата на материали за рисуване ще бъдат дарени за благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки „Аз Вярвам и Помагам“.

Поставени са и вендинг машини с кауза. По време на събитието жителите и гостите на града ще могат да си купуват кафе, безалкохолни напитки, вода, солети и други закуски в подкрепа на каузата за набирането на 500 000 лева за закупуване и даряване на първия в България изцяло оборудван транспортно-мобилен пункт за кръводаряване, Специализирана и модерно оборудвана транспортна неонатална линейка за новородените бебета и животоспасяваща медицинска апаратура, и оборудване за детска хирургия.

По неволя този път арт фестивал "Сръчко" е позициониран в градинката между сградата на Община Варна и Археологическият музей. 7 години организираме фестивалът с голямо желание, вълнение и любов. Но тази година добавихме и доза тъга, и огорчение. Тъга, породена от отношението на Община Варна към нас, и от целенасочената политика за ликвидиране на подобни събития в града. Няколко такива мероприятия вече бяха отменени. Може би за последен път организираме лятно издание на арт фестивала "Сръчко". Причината е, че от края на миналата година вместо разбиране, съдействие и подкрепа, срещаме всякакви бюрократични пречки, увъртане и мълчание! Без да навлизаме в подробности, двойните стандарти се виждат от километри! Един базар за книги получава топ място в центъра без да плаща и стотинка наем, докато за нас, които през годините сме организирали множество безплатни събития (уроци по танци, рисуване, бойни изкуства, арт класове и др.), безплатен детски кът, благотворителни инициативи и др., не само, че трябва да заплатим наем (с което нямаме нищо против), но сме ситуирани на място, което е абсолютно неподходящо и ни обрича на провал!

Голяма част от изложителите, особено тези, които не са от града, отписаха Варна като дестинация с думите: „Това е абсолютна гавра с нас и с труда ни!“.

Каним всички граждани и гости на града да ни посетят до 20 август, а тези работещи в голямата сграда, каним да слязат и да си купят кафе и закуски от машините. След като не помогнаха на занаятчиите, поне да подпомогнат една благородна и много полезна инициатива!

Коментари

Новини Варна