IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Културен афиш
14:00 | 22 август 2023
Обновен: 20:08 | 2 май 2024

Лирична екзотика и вокални висоти в „Турандот“ на 23 август в Летен театър Варна

С „Турандот“ оперният театър отдава почит на паметта на Кузман Попов

По материала работи: Слав Велев
Лирична екзотика и вокални висоти в „Турандот“ на 23 август в Летен театър Варна

Великолепните оперни певци Габриела Георгиева, Йоана Железчева и Иван Момиров ще поднесат напубликатаедна от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуствона 23 август в Летния театър на Варна. Последната опера на Пучини, в която драмата е обгърната в екзотичен  азиатски воал, е пример за изключителна оркестрация и абсолютен оперен шедьовър. Сюжетът на „Турнадот“ се разгръща на фона на брилянтна музика, в която се включва „Nessundorma“, най-известната тенорова ария в света.

Тази много варненска постановка е сред емблематичните прочити на дългогодишния главен режисьор на Варненска опера, забележителния Кузман Попов. В творческата му биография влизат над сто реализирани оперни произведения и два пъти е удостоен с Награда Варна. С „Турандот“ оперният театър отдава почит на паметта му. Сценичният свят, създаден от режисьора, пренася зрителите в един приказен Китай с пищните цветни костюми и наситената с източна символика сценографияна Нела Стоянова.

Ролята на персийския принц Калаф ще изпълни световноизвестният варненец Иван Момиров. Той тръгва от Детско-юношеската опера в морския град и покорява сцени от Лондон и Париж до Южна Америка и Австралия, а италианската критика го определя за „достоен наследник на Корели и Павароти“. „Калаф е еталон за тенор, който знае да пее“, казва Момиров за ролята.

Партията на Турандот е много силна за Габриела Георгиева – един от водещите сопранови гласове на съвременната музикална сцена у нас. Образа на жестоката китайска принцеса тя определя като специален в кариерата си. Ролята на влюбената в принца робиня Лиу е поверена на драматичното сопрано Йоана Железчева. Тя съвършено предава с глас и актьорско изпълнение саможертвата на истинската любов. През 2021 г. Железчева направи във Варна блестящ дебют като Турандот в същата постановка.

Диригент на спектакъла е маестро Григор Паликаров. Участват изпълнители от Варненска детско-юношеска опера.

Коментари

Новини Варна