IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
11:40 | 4 септември 2023
Обновен: 05:18 | 27 април 2024

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна става сцена за пореден път

„НОНУМЕНТ 2 – в зоната на противоречивите копнежи“ ще бъде представен четири пъти за един ден на три езика – български, английски или руски

По материала работи: Слав Велев
Паметникът на българо-съветската дружба във Варна става сцена за пореден път

Пърформънсът е носител на награда ИКАР за 2022 година

Монументът като НЕ-паметник на отхвърленото минало, загубата на стойността му или нейното преосмисляне в настоящето – това са водещите теми на пърформанса „НОНУМЕНТ 2 – в зоната на противоречивите копнежи“, в който варненци и гостите на града ще имат възможност да се включат за трети път. Представянето му ще се осъществи с подкрепата на Министерство на културата четири пъти в един ден на знаковата дата 9 септември. Проектът е носител на награда ИКАР в категорията „Съвременен танц и пърформанс“ и за двете си издания - при Чинията на връх Бузлуджа и пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна.

„НОНУМЕНТ 2 - в зоната на противоречивите копнежи“ е радиобалет под формата на пиеса за слушане, записана с гласовете на актьорите Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева. Всеки от участниците слуша самостоятелно и е воден от специално записан аудио-файл на избран от него език (български, английски или руски), чрез който преживява архитектурата, става свидетел на сцени от историята на НЕ-паметника и получава покана  да се включи в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.

Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист, нагласа за ревизионизъм и унищожение, така и от носталгията и желанието за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция и стойност в настоящето. „НОНУМЕНТ 2.0“ е повод за авторите на проекта – артиста Стефан А. Щерев, композитора Емилиян Гацов-Елби и немския арт колектив ЛИГНА – да се разровят в историческите архиви, да се срещнат с очевидци, както и да прочетат множество материали и статии, за да отправят творческо предизвикателство към критичното мислене, повдигайки въпроси, свързани с колективната ни история и противоречивите политически доктрини.

Желаещите да се включат в интерактивния пърформанс е необходимо да се явят при основата на паметника 15 минути преди един от официално обявените часове на 9 септември – от 12:00, 14:00, 16:00 или 18:00 часа. От екипа ще им бъдат предоставени мобилни устройства със слушалки и звуков файл на език по избор – български, английски или руски.

Повече за проекта и авторите му:

От 2002 г. немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микaелсен разработва така наречените „временни ситуации“ и въвежда понятието “радиобалет”, които провокират публиката да действа като колектив, създаващ привидно спонтанни ситуации в предимно публични пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи много активно с българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, благодарение на които тази специфична театрална естетика е пренесена и в българската сценична практика. Досега съвместно те са работили по радиобалетите “Тайно радио” в софийския България Мол, “Опиянение и гняв - изследвания върху авторитарния характер”, открил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и представен на повече от десет международни фестивала, както и „Нонумент 1.0” при паметника на Бузлуджа, получил националната награда ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс” през 2020 г. и „Нонумент 2.0“ при паметника на българо-съветската дружба във Варна, носител на ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс” за 2022 година.

Екипът на проекта изразява благодарността си към Министерството на културата, Национален фонд ”Култура”, Гьоте-институт България, Life long burning project, Програма ”Творческа Европа” на Европейския съюз,  концесионерът на Летище Варна и Летище Бургас – „Фрапорт Туин Стар“ и Фондация “Брейн стор проджект” за оказаната подкрепа, както и на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” .

РАДИОБАЛЕТ „НОНУМЕНТ 2 – в зоната на противоречивите копнежи“

Продукция: Информбюро и ДКТ “Васил Друмев” – Шумен

С гласовете на: Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева

Концепция и режисура: Стефан А. Щерев и LIGNA - Оле Фрам, Торстен Микаелсен,Михаел Хюнерс

Текст и драматургия: LIGNA – Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс

Музика и саундскейп: Емилиян Гацов -Елби

Нонумент 2.0 е копродукция между Информбюро и Драматично-куклен театър ‘Васил Друмев”, Шумен.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Национален Фонд “Култура”, Гьоте-институт България, „Фрапорт Туин Стар“-концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.

Нонумент 2.0 е част от проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Коментари

Новини Варна