IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
12:40 | 7 ноември 2023
Обновен: 12:09 | 29 април 2024

Тагарев пристига във Варна

Министърът на отбраната открива изложба във Военноморския музей

По материала работи: Слав Велев
Тагарев пристига във Варна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев/Снимка: Фейсбук

Министърът на отбраната Тодор Тагарев пристига във Варна. На 11 ноември (събота) от 11.00 часа във Военноморския музей (ВММ) той ще открие изложбата „Враг/Приятел“.

Подготвена от Националния военноисторически музей, чийто филиал е ВММ, тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

Отношението на съвременния българин към тези страни обикновено е полярно и емоционално наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно, експозицията предизвиква посетителите да избягат от стереотипите в мисленето и да създадат своя интерпретация на историята, задавайки си въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове.

Три емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения илюстрират многопластово темата в личен, обществен и държавнически план. Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей представя срещата на стрелялите един срещу друг по време превземането на Одринската крепост командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на толерантност и зачитане достойнствата на противника. Израз на променящото се в годините отношение към Русия са дългогодишният строеж и промяната в наименованието на катедралния храм „Св. Александър Невски“ след бомбардировките на Варна от руска ескадра по време на Първата световна война. А разказът на полк. Димитър Младенов представя тежките мигове, преживени от една българска дивизия, в критичните дни след преориентацията на България по време на Втората световна война, когато Германия от съюзник се превръща във враг.

Коментари

Новини Варна