IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
12:42 | 11 юли 2017
Обновен: 16:38 | 30 април 2024

Варна и ВМС се простиха с адмирал о.з. Васил Янакиев

Десетки военнослужещи, близки и граждани се поклониха пред големия моряк, командвал българския Военноморски флот 18 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

След дълго боледуване, на 89 години почина адмирал о.з. Васил Георгиев Янакиев, командвал българския Военноморски флот 18 години. Адмиралът напусна този свят на 8 юли. Десетки варненци се стекоха във Военноморския клуб, за да кажат последно сбогом на своя приятел, командир, наставник, близък, съгражданин. Васил Янакиев е командвал българския Военноморски флот от 1972 до 1990 година.

 

Адм. Янакиев е командващият, строителят, морякът, човекът, когото познават всички военни моряци, всички хора, които са се отдали на  военоморските сили – каза по време на поклонението командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. "Той остана като командващ, благодарение на това, че намери сили несамо да отговаря за делата си, а да поеме отговорност за ВМС в тежки времена, когато трябваше да се отстоява суверенитета на нашата родина. Успя не само да развие най-добрите си качества, но и помогна на други командири да направят това. Създаде поколения адмирали, офицери, които след него продължаваха и продължават да поддържат щурвала на ВМС. Той беше основен строител, защото основните родове въоръжени сили на ВМС се развиха именно по негово време. Бяха получавани със завиден темп нови техники, кораби.

Имало е години, когато българските моряци е трябвало да усвояват по 14 нови кораба. Този стремеж да бъдем перфекционисти и да обичаме морето очевидно е  наследен от него. Той беше моряк, защото умееше да надникне в сърцата, в душата на моряка, на старшината, на флотския офицер, на адмиралите, да достигне до тях с една простичка дума. Дори казвайки „Как си?“, знаеш, че срещу теб стои човек, който споделя твоята съдба. И не на последно място беше човек, защото във времена, когато личността отиваше на по-заден план, той намираше начин да уважи всеки един от тях. Няма човек, който да е бил обиден от него. Напротив, той успяваше да подкрепи всички. Дори след като мина в запаса, неговият интерес към ВМС остана жив. За мен бе гордост и чест, че имах възможност да общувам с него като командир на ВМС, защото получих мъдри съвети от него, а също така съпреживяваше нашите трудности и се радваше с нашите успехи“ – каза още контраадмирал Петев.

Поклон пред светлата му памет!

 

Ели Маринова

 

Четете още: Почетоха първия български контраадмирал, командвал флота (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна