IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
13:54 | 12 февруари 2018
Обновен: 01:14 | 21 април 2024

150 г. от рождението на Капитан I ранг Димитър Добрев отбелязаха военните моряци

М. Петев: Поразявайки крайцера „Хамидие“, стратегът показва, че българинът може да мери мегдан с бившия поробител

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

150 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев отбелязаха с почести военните моряци пред паметника му до Военноисторическия музей във Варна. Кап. Добрев е командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера „Хамидие”. Слово на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев припомни делото на големия военен морски стратег на България. На честването присъстваха кметът Иван Портних, председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, местната власт, НПО и граждани.

 

Кап. Добрев създава морските традиции на България, създава и се причислява към Военноморския корпус - носител на най-високи добродетели - каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той е българският морски офицер с най-големи заслуги и с реален боен опит. Върхът в неговата биография е планирането, провеждането и ръководството на морския бой, довел до първата българска морска победа при атаката на гордостта на турския флот по него време - крайцера „Хамидие“. Той е от поколението моряци, които със своя талант непосредствено след Освобождението правят първите организирани стъпки за създаването на българските общественост и държавност във всички сфери. Кап. Добрев е от поколението Строители на съвременна България.

 

Той е единственият чуждестранен офицер, който на борда от корабите на Втора Тихоокеанска ескадра на Руската империя участва в битката при Цушима през 1905 г. Тогава се променят тактиките за водене на въоръжен конфликт. Появяват се нови схващания за използване на огневата мощ и маневрените способности на бойните кораби – отбеляза още командирът на ВМС.

 

 

В началото на 1904 г. Добрев решава участва в Руско-японската война. Той изпраща рапорт до Военното министерство с молба да му бъде разрешено да участва във Втора Тихоокеанска ескадра на Руския императорски флот. Предварително той получава съгласието на началника на Учебно-артилерийския отряд и началника на Главния морски щаб на Руската империя. В рапорта си лейт. Добрев развива мисълта, че за него и българското морско офицерство ще бъде интересна ролята на подводниците. Този род на Военноморските сили току-що прохожда, при това с много аварии, поради което интересът на Добрев говори за напредничевите му възгледи.

 

През август 1904 г. му е разрешено да бъде командирован за практически занятия в далечно плаване с Руския императорски флот. През юни–юли 1904 г. лейт. Добрев плава с броненосеца „Николай I“ и крайцера „Владимир Мономах“. На 2(15) октомври 1904 г. Втора Тихоокеанска ескадра поема от пристанище Либава на Балтийско море към Владивосток. В състава й като артилерийски офицер е зачислен младият лейтенант Добрев. На 15 май 1905 г. като член на екипажа на стария крайцер „Дмитрий Донски" Добрев е участник в Цушимското сражение. Същият ден крайцерът е потопен и Добрев попада в японски плен.

 

На 30 октомври той е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През месец февруари 1906 г. се завръща в България.

 

За участието си във войната лейтенант Добрев е награден с българския орден „Св. Александър“ IV степен с мечове и с руския орден „Св. Владимир“ IV степен с мечове и бант „за показани от него особени подвизи на храброст и саможертва в боя с японския флот на 14 – 15 май 1905 г.“

 

Мобилизиран е през Балканската война (1912 – 1913). В началото е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, а след това на 1.11.1912 г. е преназначен за началник на Подвижната отбрана.

 

По думи на контраадмирал Петев, благодарение на кап. I ранг Добрев са изградени няколко важни структури, които гарантират защитата на българските брегове. Лично участва и изгражда  сигналната служба на ВМС и постовете, които той избира са перфектно подбрани, защото те продължават да се използват от системата за брегово наблюдение.

 

Капитан І ранг Добрев командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. По време на Междусъюзническата война (1913) командва българския отряд бойни (кр „Надежда" и шест миноносеца) и транспортни кораби (пет парахода на Българското параходно дружество) при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. На преходите и в Севастопол се изявава не само като командир, но и като дипломат.

 

През август 1904 г. му е разрешено да бъде командирован за практически занятия в далечно плаване с руския флот. През юни–юли 1904 г. подпоручик Добрев плава с броненосеца “Николай I” и крайцера “Владимир Мономах”. На 2 август с. г. е зачислен в екипажа на крайцера “Дмитрий Донской”. Корабът е строен през 1885 г. Има водоизместване 6200 тона, скорост от 17 възела. Въоръжен е с 32 оръдия и 5 торпедни апарати. Носи 825 тона запас от въглища. Заедно с крайцера “Адмирал Нахимов” е най-старият кораб в отряда.

 

 

Поразявайки гордостта на турския флот - крайцера „Хамидие“ с хитрост и талант, той показва, че българинът може да мери мегдан с бившия поробител – каза още в словото си контраадмирал Петев. Тази победа не е случайност. Планирането и провеждането на тази операция е направена с изключителни умения, знаейки слабите и силните страни на своите сили, познавайки слабостта на противника. От оперативна гледна точка е важен моментът, в който тази победа е постигната. Точно тогава, за първи път от началото на Балканската война започват да се появяват съмнения относно изхода на войната. Тогава е спрян при Чаталджа устремът на Българската армия, която превзема цяла Източна Тракия. Няколко дни, след като „Хамидие“ е отбоксиран до Истанбул, неговото жалко състояние оказва силно влияние върху турските власти и този психологически ефект довежда до подписването на първото примирие от Балканската война.

 

През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като адвокат във Велико Търново. В нашето съвремие на името на капитан І ранг Димитър Добрев е кръстен кораб със спомагателно предназначение във ВМС на Република България. Уволнен е от флота през 1911 г. Умира на 11 април 1944 г. във Велико Търново.

 

По случай годишнината от рождението на кап.Добрев и 130 години от рождението на кап.-лейтенант Кирил Минков командването на ВМС и Военноморският музей във Варна обявяват конкурс за историческо есе за ученици от 8 до 12 клас, допълни директорът на културния институт Мариана Кръстева.

Темите са:

 

1.„Един български флотоводец в изпитания и победи” /за капитан I ранг Димитър Добрев/

 

2. „За героизма няма давност” /за капитан-лейтенант Кирил Минков/

Срокът за изпращане на творбите е 10 април, а победителите ще бъдат обявени на 29 април.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:Правят компютърен клъстър във Варна

Коментари

Новини Варна